Simboli grada

Grb grada

Jedan je od najstarijih u Europi. Godine 1464. izdao je kralj Matija Korvin diplomu u kojoj hvali vjernost građana te im dozvoljava da se i nadalje služe grbom koji su od starine upotrebljavali. Isto tako grad smije od srebra ili koje druge kovine dati izrezati pečat s grbom. Grb je nepromijenjen bio u upotrebi do 1934. godine. Poslije II. svjetskog rata bio je izbrisan anđeo da bi napokon 1990. godine ponovo “doletio”. Na grbu je kula za koju se ne zna da li je kula Starog grada ili možda jedna od kula grada Varaždina. U pozadini kule se izmjenjuju crvene i bijele horizontalne linije koje su i osnova zastave Varaždina: naizmjence 4 crvene i 3 bijele trake. Grb se nalazi na gradskoj Vijećnici, na crkvama, oltarima… i jedan je od simbola grada.

Barok

Varaždin je poznat kao hrvatska prijestolnica baroka. Takav doživljaj Varaždina samo je djelomično ispravan jer gotička kula Starog grada, gotički fragmenti na Crkvi sv. Nikole, renesansni lukovi galerije Starog grada, renesansni lukovi Palače Mrazović i Drašković, rokoko Palača Patačić, mnoštvo klasicističkih zgrada, mnogo secesije i moderne “pretvaraju” Varaždin u grad skladnog prožimanja svih stilova, ali nedvojbeno na srednjovjekovnim temeljima. Prevladavajući barok posljedica je požara u drugoj polovici XVIII. stoljeća kada je na zgarištima povijesnog Varaždina zagrađen suvremeni i za tadašnje pojmove moderan grad u stilu kasnog baroka.

Varteks

Začeci tekstilne industrije sežu u 1901. godinu kada je na povećem zemljištu u južnom dijelu grada izgrađena prva tekstilna tvornica, koja 1918. godine postaje Tekstilna tvornica Varaždin ili Tivar. Tijekom osamdesetak godina Varteks (naziv od 1948. godine) je prerastao u najveću hrvatsku tekstilnu tvornicu koja i danas usprkos svim tranzicijskim nedaćama zapošljava gotovo 3.000 radnika. Varteks za Varaždince nije samo tvornica; on je simbol za sport (brojna sportska društva zovu se Varteks: najpoznatiji je hrvatski nogometni prvoligaš) i kulturu (brojni su Varaždinci zahvaljujući KUD-u “Varteks” proputovali sve kontinente). Prostor tvorničkoga kompleksa Varteks predstavlja primjer industrijske arhitekture iz vremena jačanja industrijalizacije u gradu tijekom prve polovice 20. stoljeća. Suvremena konstruktivna rješenja i materijali, kao što su fasadna cigla, staklo, čelik, beton, primijenjena su u izgradnji velikih tvorničkih objekata kao i zgrada uprave. Najatraktivniji je potez građevina uz uličnu ogradu kompleksa s tvorničkim dimnjakom visine 78 m kao dominantnom vertikalom i simbolom industrijskoga dijela grada.

Bicikli

Osnovno su prijevozno sredstvo Varaždinaca. Zbog njih grad muku muči s javnim gradskim prijevozom. Ne zna im se broj, ali procjene se kreću oko 22.000, što znači da na jedan bicikl dolazi 2,3 stanovnika. Nemojte se začuditi ako cijelu obitelj usred zime vidite kako veselo biciklira ulicama grada, jer u Varaždinu sezona vožnje na biciklima je cijelu godinu.

Cvijeće i zelene površine

Zahvaljujući tradiciji, ali i nastojanjima Turističke zajednice grada, cijeli je Varaždin od travnja do listopada rascvjetani buket. S balkona i prozora slijevaju se raznobojni cvjetni slapovi. Grad je od 2001. svake godine proglašavan najuređenijim gradom kontinentalne Hrvatske te je dobitnik mnogih priznanja za hortikulturnu uređenost. Brojne održavne i uređene zelene površine, šetnice, parkovi, cvjetnjaci i cvijetne skulpture daju gradu poseban ugođaj, ali su i postali simbol kvalitetnog življenja prepoznatljiv na ovim prostorima.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X