O gradu

Od svog nastanka, razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas, Varaždin je oduvijek bio grad kojeg su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga.

Grad Varaždin nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske na desnoj obali rijeke Drave. Nadmorska visina grada varira između 169 i 173 metra. Varaždin se nalazi na 16°20’16” istočne geografske dužine i 46°18’30” sjeverne geografske širine. Srednja godišnja temperatura je 10°C, a prosječna vlaga je 78%. Grad se nalazi uz rijeku Dravu, u plodnoj aluvijalnoj ravnici koja se spušta prema Dravi u smjeru jugozapad – sjeveroistok. Prema jugu ravnica se lagano uzdiže u Haloze i Varaždinsko – topličku goru. Svojom prirodnom regijom nalazi na graničnoj trodjelnici Štajerske, Međimurja, Zagorja i gornje Podravine.

Varaždin ima približno 50 000 stanovnika, a kulturno je, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Nositelj je brojnih priznanja i nagrada:


ZELENI CVIJET

  • nagrada Hrvatske turističke zajednice za najuređenije turističko mjesto kontinentalne hrvatske – uzastopce od 2001. – 2007.
  • Zeleni cvijet sa zlatnim znakom za dugogodišnju i kontinuiranu opremljenost i hortikulturnu uređenost 2008., 2009. i 2012.

TURISTIČKI CVIJET – KVALITETA ZA HRVATSKU

  • nagrada Hrvatske gospodarske komore za najbolje turističko mjesto kontinentalne Hrvatske – 2006. – 2010. godine
  • posebno priznanje i statua za višegodišnju kvalitetu u kategoriji turističkih mjesta kontinentalne Hrvatske – 2011.
  • nagrada Hrvatske gospodarske komore za najbolju hrvatsku kontinentalnu turističku destinaciju – 2014.

SREBRNI CVIJET EUROPE

  • u sklopu projekta “Entente Florale Europe” priznanje Srebrni cvijet Europe dodijeljeno je Varaždinu 2011. godine za postignutu razinu kvalitete života

Grad Varaždin glavni je grad Varaždinske županije jedne od najstarijih u Hrvatskoj. Županija obuhvaća sjeverozapadni dio Hrvatske. Prostire se na površini od 1247 km2 na kojoj, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, živi 183.730 stanovnika, po čemu je ovaj kraj jedan od najnapučenijih u Hrvatskoj.

Odlukama Gradskog vijeća Grada Varaždina odnosi prijateljstva i partnerstva uspostavljeni su s gradovima (kronološki):

Montale (Italija), Trnava (Slovačka), Ravensburg (Njemačka) ,Bad Radkersburg (Austrija), Ptuj (Slovenija), Zalaegerszeg (Mađarska), Auxerre(Francuska) i Koblenz (Njemačka)

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X