U subotu 8. prosinca u Varaždinu će biti održano drugo turističko događanje osmišljeno i organizirano kroz EU projekt “Zeleno Želimo” iz programa Interreg Slovenija Hrvatska

Nakon što je u listopadu, također kao dio projektnih aktivnosti, na varaždinskoj tržnici otvoren prezentacijski prostor „Kultnatura“ u kojem je do sada 15-tak OPG-ova prezentiralo svoje proizvode i  drugo projektno događanje objedinit će ponudu rukotvorina, gastronomije, prirode,  kretanja i vina. U dio aktivnosti, poput klizanja ili gurmansko-vinskog pohoda, mogu se aktivno uključiti i građani, no broj prijava će, zbog ograničenog kapaciteta biti ograničen.

Događanje će započeti u 9 sati otvaranjem nove lokacije Udruge Medenjak u Ulici Ljudevita Gaja 15 s degustacijom domaćih klipića od pirovog i heljdinog brašna te Medenjakovog zimskog čaja. U izložbenom prostoru Kultnatura će potom, od 10 do 12 sati članice varaždinskog ogranka humanitarne inicijative  “Knit a square” Croatia održati radionicu heklanih i štrikanih Božićnih ukrasa, a za vrijeme  trajanja radionice posjetiteljima će se podijeliti ulaznice koje će se moći iskoristiti za klizanje na Starom gradu u vremenu od 12 do 17 sati.

Popodnevni dio programa počet će u 17 sati s Gurmansko-vinskim pohodom – novom turističkom atrakcijom koja ima potencijala postati stalnim dodatkom varaždinskoj adventskoj ponudi. Sudionici gurmansko-vinskog pohoda će prolaziti središtem Varaždina te će im biti predstavljeni kulinarski specijaliteti varaždinskog Adventa, pripremljenih od lokalnih namirnica varaždinskog kraja, koje će moći degustirati, a uz finu domaću hranu degustirat će se i kvalitetno kuhano vino.

Broj sudionika gurmansko-vinskog pohoda i klizanja je ograničen pa organizatori pozivaju da se zainteresirani na email adresu
info@tourism-varazdin.hr  ili osobno u turističkoj zajednici grada Varaždina, prijave najkasnije do četvrtka 6. prosinca u 16 sati. U slučaju popune kapaciteta prije tog roka, daljnje prijave neće biti moguće. Svaki prijavitelj može rezervirati samo jednu ulaznicu za klizanje ili jedno mjesto na gurmansko- vinskom pohodu. Gurmansko-vinski pohod završava u 19 sati na Trgu Kralja Tomislava gdje u 19:30 počinje koncert Natali Dizdar.

Sve aktivnosti u sklopu ovog događanja su za sudionike besplatne, a njegov je glavni cilj dodatno obogaćivanje kulturno-turističke ponude utemeljeno na registriranoj kulturnoj baštini.

Cilj projekta Zeleno želimo je izrada i implementacija novih sadržaja i proizvoda utemeljenih na aktivnom uključivanju baštine u turističku ponudu. Projekt se provodi u sklopu europskog programa Interreg Slovenija-Hrvatska, u njemu kao partneri sudjeluju Turistička zajednica grada Varaždina, Grad Ludbreg,  HGK – županijska komora Varaždin , Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, ITC Murska Sobota, Zavod za zaštitu okoliša i turizma Dobrovnik, Ustanova Marianum Veržej, te Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Ludbrega kao pridruženi partneri, a njegove će aktivnosti trajati sve do veljače 2020. godine.

zeleno-zelimo-plakat-_2_20181208