Povijesna postrojba Grada Varaždina – Varaždinska građanska garda dobila je 23. ožujka 2017. godine rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturnog dobra. Varaždinska građanska garda predala je zahtjev za zaštitu nematerijalnog kulturnog dobra na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Dobivenim rješenjem Varaždinska građanska garda, popularni “Purgari” ušla je na listu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo. Varaždinska građanska garda je ujedno i prva kulturna baština sa zaštitom iz grada Varaždina. Na području sjeverozapadne Hrvatske do sada su zaštićena četiri kulturna dobra: Bednjanski govor, Lepoglavska čipka, Umijeće lončarenja sjeverozapadne Hrvatske i Umijeće sviranja cimbala sjeverozapadne Hrvatske.

Ovo priznanje je ujedno i obaveza svih pripadnika Varaždinske građanske garde, te lokalne samouprave o daljnjem očuvanju i promicanju kulturne ostavštine naših predaka. Priznanje je to, ne samo “Purgarima”, već i cjelokupnoj zajednici na čelu s Gradom Varaždinom, Gradskim muzejem, Turističkom zajednicom grada Varaždina, Varaždinskom biskupijom ali i svim prijateljima i simpatizerima Varaždinske građanske garde.

Varaždinski “Purgari” prepoznatljiv su simbol grada Varaždina, a njihova smjena gradske straže prepoznatljiva je i nezaobilazna atrakcija u subotnje prijepodne. Smjena gradske straže ide 19-tu godinu za redom, od svibnja do listopada subotama u vremenu od 11 do 12 sati, te se ove godine planira održati 20 smjena gradske straže.