Varaždin je ušao u drugi krug ocjenjivanja za izbor nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu Kulturni turizam, te je povjerenstvo za ocjenjivanje sastavljeno od predstavnica Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore jučer boravilo u cjelodnevnom obilasku i ocjenjivanju grada.

Povjerenstvu su tom prilikom prezentirani zaštićena nepokretna i pokretna kulturna dobra, kulturne ustanove – odjeli Gradskog muzeja, Muzej anđela, galerije, kazalište, knjižnica, sakralna baština, arhitektura, tradicionalni umjetnički obrti, gradska tržnica, varaždinska dvorišta, atraktivnosti i turističke posebnosti. Kako bi im se što kvalitetnije prezentirala najznačajnija događanja, u sklopu obilaska na autentičnim su lokacijama organizirane mini prezentacije u obliku projekcija, izložbi, demonstracija i razgovora s organizatorima.

Varaždinu je ovo druga kandidatura u sklopu projekta EDEN – 2012./2013. osvojio je titulu finalista na temu “Pristupačan turizam” koji podrazumijeva turizam dostupan svima, odnosno turističke usluge dostupne osobama s invaliditetom, starije životne dobi kao i obiteljima s malom djecom.

Europska destinacija izvrsnosti projekt je koji je prije 11 godina pokrenula Europska komisija u zemljama članicama Europske unije, uz slogan Pronađite skrivena blaga Europe, a s ciljem stvaranja europske mreže najljepših destinacija, promocije turistički manje razvijenih destinacija te povećanja njihove prepoznatljivosti.  U projektu sudjeluje i Hrvatska turistička zajednica koja provodi izbor za nacionalnog pobjednika, a Turistička zajednica grada Varaždina na natječaj je prijavila destinaciju Varaždin.

U drugom je krugu izbora 12 destinacija, a nakon što povjerenstvo obiđe sve gradove, donijet će odluku o 5 finalista izbora. Pobjednici te finalisti postaju službeno članovi EDEN mreže, odnosno mreže Europskih destinacija izvrsnosti, te dobivaju priliku za promociju na web stranici European Best Destinations.

  • Ovo je odlična prilika za dodatnu promociju grada Varaždina, posebno ako se uzme u obzir da stranicu European Best Destinations godišnje posjeti gotovo 4 milijuna turista koji žele istražiti europske turistički manje razvijene destinacije. Na njihovim stranicama organiziraju se izbori najboljih destinacija i manifestacija, a destinacije pobjednici u pravilu nakon izbora bilježe porast turističkog prometa. Nadam se da će tu svoje mjesto pronaći i Varaždin, sa svojom kulturnom ponudom koja će potaknuti turiste na dolazak i istraživanje Varaždina, kao jednog od skrivenih blaga Europe, istaknula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, Jelena Toth.