Radionica oslikavanja keramike i paljenja u raku tehnici

Radionica oslikavanja i paljenja keramičkih posuda u tehnici rakua namijenjena je svima koji su zainteresirani upoznati i naučiti ovu tradicionalnu japansku tehniku paljenja keramike koja datira još iz 16. stoljeća. Raku u svom imenu nosi značenje sreće, zadovoljstva, užitka i radosti vatre. Tehnika je specifična po tome što se predmeti zagrijani u peći na oko 1000°C užareni vade iz peći i stavljaju u piljevinu. Zbog temperaturnog šoka, glazura popuca a dim od piljevine ulazi u pore glazure te nastaju nepredvidivi efekti na galazuri. Svaki predmet rađen u ovoj tehnici unikatan je, a doživljaj neponovljiv.
Raspored događanja:
• od 10:00 do 12:00 sati, oslikavanje i glaziranje keramike – radionica je popunjena (Atelijer Pičuljan, Bakačeva 1, Varaždin)
• od 19:00 sati, paljenje predhodno oslikane keramike u raku tehnici na Trgu tradicijskih obrta, Varaždin
Voditeljice radionice: Danijela Pičuljan i Snježana Pokos-Vujec

WAFLIJADA u Medenjaku

U subotu, 29.08. od 9:00 do 12:00 sati u sklopu uobičajenog druženja pod nazivom ‘Medenjakov doručak’ pripremamo ‘WAFLIJADU’ pod pokroviteljstvom TZ Grada Varaždina! U ponudi će biti svježe pečeni veganski wafli od pirovog i heljdinog brašna.

Za njihovu pripremu svi će sastojci biti iz trgovina zdrave hrane Zeleni kutak i Organika koja će ujedno osigurati i mlin te će svi zainteresirani imati prilike prisustvovati demonstraciji mljevenja pira i mlade zelene heljde, osnovnih sastojaka za izradu wafla, u ovom slučaju s biljnim mlijekom i bez jaja.

U suradnji s Atelijerom Pičuljan, Medenjakovi će se proizvodi servirati na keramičkim podlogama ručne izrade. Unikatnu keramiku posjetioci navedene manifestacije toga dana mogu i sami izraditi na radionici koju vodi Danijela Pičuljan, Varaždinska umjetnica čiji se atelijer nalazi na istoj lokaciji.

piculjan-medenjak