Ove subote, 28. travnja, točno u podne s prostora Staroga grada širom grada odjeknut će – pucanj topa!

Bit će to prvi puta da i Varaždin dobiva ovakvu turističku atrakciju, koja već postoji u brojnim gradovima, a iza svega stoji Varaždinska građanska garda.

Inicijativa je potekla od jednog od varaždinskih Purgara, Dalibora Hercega, i očigledno je naišla na plodno tlo i u Varaždinskoj građanskoj gardi, kojoj je na čelu Dražen Loparić, i u Gradu Varaždinu.

Doznajemo da će se svake subote (osim u slučajevima kad to vremenske prilike neće omogućavati) na Starome gradu pucati iz topa koji je replika varaždinskog topa koji je koristio ban Josip Jelačić kad je 11. rujna 1848. prelazio Dravu.

Podsjetimo, tada je Jelačić s trupama skupljenim u Hrvatskoj prešao rijeku Dravu, ušavši na područje Ugarske, koja se u to doba pobunila protiv bečkog cara, i protjerao je mađarske trupe iz Međimurja.

Svi građani koji žele vidjeti kako će točno izgledati varaždinsko subotnje pucanje iz topa mogu u podne doći na Stari grad, gdje će moći doznati i više detalja vezanih uz ovu aktivnost Varaždinske građanske garde.

Tekst preuzeti s Varaždinski.hr.