Advent u Varaždinu odvijati će se od 27. studenog 2015. do 17. siječnja 2016. godine, a uz klizalište s ledenom stazom na Kapucinskom trgu  Varaždince i njihove posjetitelje očekuje mnoštvo zabavnih događanja u cijeloj povijesnoj jezgri.

Na konferenciji je za medije u Gradskoj vijećnici 18. studenog 2015. predstavljen Advent u Varaždinu, koji će se odvijati od 27. studenog 2015. do 17. siječnja 2016. godine. Nakon što je prošlogodišnji koncept, s klizalištem na Kapucinskom trgu, opravdao sva očekivanja i razveselio veliki broj Varaždinaca svih uzrasta i njihovih gostiju, ove će se godine adventska događanja proširiti i po prostoru povijesne jezgre.

 

Klizalište s ledenom stazom na Kapucinskom trgu

Na Kapucinskom će se trgu postaviti klizalište od 600 m2 koje će ove godine biti nadograđeno stazom za klizanje dužine 100 metara. Klizalište će biti otvoreno do 17. siječnja 2016. godine, a u tom će se periodu na Kapucinskom trg svakog vikenda odvijati raznovrsni glazbeni programi. Tu posebno treba istaknuti koncerte povodom Dana Grada Varaždina i dočeka Nove 2016. godine. Tako će u subotu 5. prosinca povodom Dana Grada Varaždina na Kapucinskom trgu svirati Prljavo kazalište, a 2015. će se godina ispratiti uz koncert Opće opasnosti.

Uz klizalište će do 3. siječnja 2016. biti otvorena i Kuća Djeda Mraza u kojoj će za najmlađe biti organizirane radionice i igraonice. Svi će zabavni programi na Kapucinskom trgu biti besplatni, a cijene klizanja i najma klizaljka ostale su iste kao i prošle godine.

 

Blagdansko ozračje u cijeloj povijesnoj jezgri

Varaždinska je povijesna jezgra idealna kulisa za adventska događanja pa će se i na Trgu kralja Tomislava moći uživati u blagdanskom ozračju. Uz „živu“ jelku na Korzu će biti postavljen i vlakić Djeda Mraza te prigodne trodimenzionalne instalacije. U periodu od 27. studenog do 31. prosinca na Korzu će se vikendom održavati zabavni programi za sve uzraste, a posjetitelji će u tome periodu moći uživati u blagdanskoj ugostiteljskoj ponudi u drvenim kućicama. Isto tako, Međunarodna će novogodišnja utrka 38. puta startati s Korza. U Pavlinskoj će ulici biti postavljen adventski vijenac, te će se odvijati programi povodom paljenja adventskih svijeća, a na Franjevačkom će se trgu postaviti drvene kućice za prigodnu prodaju.

 

Novi izvršni organizator adventskih događanja

Izvršni organizator Adventa u Varaždinu je Turistička zajednica grada Varaždina koja će iz svoga budžeta za organizaciju potrošiti 20.000,00 kn. Iz proračuna Grada Varaždina za  finaciranje adventskih događanja izdvojit će se 200.000,00 kn, te izvesti ukrašavanje grada svjetlosnim ukrasima. Koncertni ured će organizirati programe povodom Dana Grada Varaždina i dočeka Nove godine.

Planirani ukupni trošak Adventa u Varaždinu je na prošlogodišnjoj razini i iznosi oko 900.000,00 kn, a najveći dio troškova odnosi se na postavu klizališta i organizaciju klizanja. Troškovi postave klizališta i organizacije klizanja bit će pokriveni od strane suorganizatora događanja. Naime, kako bi se osigurala dodatna sredstva i omogućila tehnička realizacija programa, Turistička je zajednica grada Varaždina raspisala natječaj za odabir suorganizatora programa na Kapucinskom trgu. Na natječaj je pristigla jedna ponuda, i to Gradske tržnice Varaždin, a Komisija za nabavu Turističke zajednice grada Varaždina utvrdila je da ona zadovoljava sve uvjete i s Gradskom je tržnicom Varaždin potpisan ugovor o poslovnoj suradnji. Generalni sponzor događanja je Vindija d.d, a uz Advent u Varaždinu i ove su godine Pan i Automobil Lončar.

Uz programe koje su organizirali Turistička zajednica grada Varaždina i Gradska tržnica Varaždin Advent u Varaždinu bit će obogaćen i događanjima Koncertnog ureda Varaždin, Kerameikona, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin, Gradskog muzeja Varaždin, Galerijskog centra Varaždin, Muzeja anđela, Kina Galerija i Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin.

Organizaciju programa Adventa u Varaždinu pomogli su i Društvo Naša djeca Varaždin te Srednja strukovna škola Varaždin.

Turistička zajednica grada Varaždina i Grad Varaždin provest će i nagradni natječaj za uređenje prostora ispred lokala u povijesnoj jezgri. Na natječaj će se moći prijaviti vlasnici i zakupci poslovnih prostora, a  tri najljepša bora bit će nagrađena novčanim nagradama.