Špancirfest 2015: Pokrenite svoju kreativnost na jedinstvenom hrvatskom festivalu

Na terasi restorana Angelus predstavljen je i najavljen danas Špancirfest 2015, koji će cijeli biti u znaku kreativnosti.
S obzirom na stratešku usmjerenost Varaždina ka turizmu, Špancirfest kao glavni turistički proizvod mnogo je više od velike i uspješne manifestacije. On je nositelj gospodarskih aktivnosti, poticatelj razvoja turističke i ugostiteljske ponude, ali i katalizator promjena i inovacija.

Svojom sadržajnom raznolikošću, neraskidivom povezanošću s Varaždinom i stalnim, osmišljenim i sustavnim promjenama i nadogradnjama, Špancirfest je izgrađen u važan, izuzetno vrijedan i dugovječan turistički brend, neusporediv s bilo kojom drugom manifestacijom ili festivalom. Špancirfest je stvorio novu tržišnu nišu, u kojoj za sada stanuje sam.

– Ovo je jedna poruka, kojom želimo ukazati na važnost kreativnosti i kreativne industrije. Ovo je i poziv svim Varžadincima da sudjeluju na Špancirfestu. Već samo i svojim dolaskom, sudjelovanjem u programima, koji će biti interaktivni, od kreativnih radionica, drugih oblika kreativnog stvaralaštva, kreativne zabave, i svatko će moći izraziti svoju kreativnost – ističe Branka Tropp, direktorica TZ Grada Varaždina.

U posljednjih nekoliko godina, festival se produkcijski i sadržajno uzdigao na visoku razinu te je njegov glazbeni i općenito izvođački program najvažnija hrvatska festivalska točka kraja ljeta. Tajna uspjeha i stalnog rasta Špancirfesta, leži u pomnom dugoročnom planiranju, uspješnom predviđanju trendova i sustavnoj želji da festival, koji ima tako važnu ulogu u životu i razvoju Varaždina, zaista bude više od uspješnog kulturno turističkog događanja.

– Špancirfest je od jedne male manifestacije narastao do najznačanijih brendova našeg grada. Posebna pohvala svima u organizacijskom timu jer rade odličan posao. Špancirfest se velikom većinom financira na tržištu, mi pomažemo koliko je u našoj moći, no upravo takav način rada mora biti putokaz svima za uspješne događaja. Špancirfest je svake godine sve bolji, organizacijski napreduje, puno kreativnosti, a posebno me veseli urbana akupunktura grada, gdje će mladi kreativci osmisliti poseban trg. – istaknuo je Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina.

Špancirfest je već nekoliko godina na putu da postane važan dionik razvoja kreativne industrije, prije svega u Varaždinu i njegovoj okolici, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, a možda i izvan nacionalnih granica.

Špancirfest kao idealna platforma za kreativo izražavanje

Festival će se pretvoriti u platformu koja će potaknuti mlade, talentirane umjetnike-poduzetnike iz područja kreativnih i kulturnih industrija, da još aktivnije razmišljaju tržišno, s obzirom da uz njih stoji vrhunski turistički brend kojemu je jedna od glavnih zadaća omogućiti im kontakt s ciljnom publikom.
Iako se ova ideja kroz sustavno razvija već nekoliko godina, Špancirfest 2015. bit će prvi koji će kreativnost imati u svojoj srži. Stoga je ove godine odabran i novi moto – “Pokreni svoju kreativnost”, kao simbol smjera u kojem će se festival kretati u budućnosti.

Tako su ove godine partneri na festivalu Rendez – vous festival Francuske u Hrvatskoj, potom Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI), nadalje Arhitektonski fakultet Zagreb, Akademija likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološki fakultet. Usku ulicu tako će „napuniti“ 30 mladih umjetnka iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, održavat će se niz kreativnih radionica, u suradnji s HKKKI-em, dok će studenti Arhitektonskog fakulteta održati radionicu Akupunkture grada, u sklopu koje će kreirati novi izgled i identitet novog trga u Varaždinu. Tu je naravno i Park kreative, koji je postao prava „meka“ za sve, kako za djecu tako i za njihove roditelje, koji uživaju u njemu.

Špancirfest je i dio manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj kroz koji će na Kapucinskom trgu nastupiti akrobatska skupina Transe Express s programom kakav još nije bio viđen na ulicama Varaždina. U sklopu Rendez-vousa održat će se i koncert Nouvelle Vague, prvog dana na Stančićevom trgu, a posebna atrakcija zasigurno će biti francuski doručak, koji će biti organiziran u nedjelju.

– Posebno smo ponosni na partnerstvo Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatske, što smo se udružili sa Špancirfestom, i što smo u prekrasnom Varaždinu. Radi se o vrlo važnom festivalu, koji se obraća svim Varaždincima, ali i građanima Hrvatske, spremili smo uistinu odlične programe, koji će odlično reprezentirati Francusku – istaknula je veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Michele Boccoz.

Špancirfest će trajno obogatiti i javni prostor Varaždina novom instalacijom u Bakačevoj ulici, izrađenom od starog pribora za jelo, kojeg su tijekom prošlog Špancirfesta donirali građani Varaždina.

Raznovrsan glazbeni program na tri pozornice

Glazbeni program Špancirfesta će u 2015. biti još bogatiji i zanimljiviji publici. Tu je prije svega glavna pozornica kod Starog grada na kojoj će partner Špancirfesta ove godine biti agencija LAA. Pozornica Stari grad će tako i dalje donijeti kombinaciju velikih, svjetskih glazbenih zvijezdi te najznačajnijih regionalnih bendova i izvođača. Mando Diao, Parov Stelar Band, Gogol Bordelo, Dubioza kolektiv, Bajaga & Instruktori, S.A.R.S., Edo Majka, zvučna su noseća imena. Na Stančićevom trgu će, uz ranije spomenuti Nouvelle Vague, nastupiti Pankrti, Dzabmo Agusevi Orcherstra, Rambo Amadeust, Detour i brojni drugi, a posebna „poslastica“ bit će pozornica na novoj lokaciji, vile Bedeković, na kojoj će nastupati Maksim Mrvica, Darko Rundek, Massimo i Matija Dedić, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, Josipa Lisac i Amira Medunjanin.
Uz to, ponovno odličan program kazališnih predstava, također na pozornici vile Bedeković, gdje će nastupati Kerekesh Teatar, Zijah Sokolović, Teatar Gavran i Vid Balog.

Dan ispunjen avanturama na Vindilandu

Grupa Vindija od samih je početaka Špancirfesta prisutna kao generalni sponzor događanja. Kao i obično, glavni program najveće varaždinske prehrambene industrije namijenjen je najmlađima, a svima je dobro poznat pod imenom Vindiland. Brojni sadržaji odvijat će se cijelog trajanja festivala, a bit će smješteni na prostoru uz Lančanu kulu i varaždinski Stari grad.
Jedna od večeri Špancirfesta rezervirana je i za spektakl pod nazivom Milk night koji će zavladati dojmljivim ambijentom Starog grada, uz glazbeno scensku priredbu plesnog studija Vindi. Predah od cjelodnevnih aktivnosti na Vindilandu stiže u obliku Vindiland open air kina pod zvijezdama koje je ove godine opet na Starom gradu.

Osvježi svoj pogled na život uz pivo Pan

Pan i ove godine posjetiteljima priprema dodatne festivalske sadržaje u zonama osvježenja na Trgu Kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i kod Lačane kule, te je prisutan kao službeno osvježenje festivala na trgovima, terasama i brojnim koncertima koji Špancirfest i ove godine dovodi u Varaždin.
Kako je slogan festivala „Pokreni svoju kreativnost”  odlično se nadopunjuje s Pan komunikacijskom platformom – „Osvježi svoj pogled na život” uz koju Pan potiče potrošače da svakodnevnicu uz malo kreativnog razmišljanja pretvore u novo zabavno iskustvo.

Špancirfest press tim
www.spancirfest.com