U posjetu Varaždinu i Varaždinskoj županiji jučer, 20.12., je boravilo 20-ak kineskih vodiča,s ciljem uspostave suradnje u kreiranju turističkih programa za kineske turiste na našem području, a domaćini su im bile Turističke zajednice grada Varaždina i Varaždinske županije.

Uz obilazak grada, gosti su imali prilike degustirati domaće proizvode u prostoru Kultnature na varaždinskom placu te u prostoru Udruge Medenjak, razgledali su Stari grad i posjetili Entomološki muzej te su se susreli s varaždinskim notarom koji im je uručio varaždinske putovnice. Nakon obilaska i ručka u Zlatnim Goricama, kineski su vodiči obilazak Varaždinske županije nastavili posjetom Kuće magične trave u Paki, Rabuzinove kuće u Ključu a posjet našoj županiji završili su tematskom večerom pripremljenom od namirnica uzgojenima prema biodinamičkim načelima u restoranu Bernarda u Varaždinskim Toplicama.

2018-12-posjet-kineskih-vodica-02

Posjet kineskih vodiča Varaždinu i županiji od velike je važnosti, jer je riječ o vodičima koji su “domaćini” kineskim turistima koji dolaze u Zagreb i koji svojim savjetima i preporukama kineske turiste upućuju na atraktivne i zanimljive destinacije. Hrvatsku godišnje posjeti oko 200 tisuća kineskih turista koji su uglavnom smješteni u Zagrebu i tamo im je baza iz koje odlaze u obilazak ostatka Hrvatske. Želja nam je da kineski vodiči turistima preporuče Varaždin kao jednu od destinacija koju obavezno moraju posjetiti tijekom svog boravka u Hrvatskoj. Stoga su ovakva druženja i upoznavanja destinacije od velike važnosti, a prvi rezultati bit će vidljivi već slijedeće godine za kada je najavljen organizirani dolazak veće skupine kineskih turista u Varaždin.

Hrvatska je prema izboru čitatelja kineskog izdanja američkog magazina Travel+Leisure proglašena najpoželjnijom novom europskom destinacijom za kineske turiste u 2018, a prema podacima eVisitora, upravo su kineski turisti tijekom ove godine na području cijele Hrvatske ostvarili najveći rast noćenja, od čak 45 posto. Trend porasta kineskih turista vidljiv je i na području grada Varaždina i Varaždinske županije. U Varaždinu je tijekom ove godine ostvareno 1630 noćenja kineskih turista, što je 400 posto više nego prošle godine.  Povećanju noćenja je, između ostaloga, pridonijela i odlična sportska suradnja, pa su tako mladi kineski nogometaši ove godine boravili u Varaždinu na sportskom kampu.