Špancirfest je potaknuo razvoj i osmišljavanje drugih događanja i manifestacija čime se Varaždin u protekla dva desetljeća izgradio u pravi grad festivala. Jedan od najzanimljivijih i najatraktivnijih je svakako „festival prije festivala“ – Festival varaždinskih dvorišta, koji će se održati prvog vikenda u srpnju odnosno 6. i 7. srpnja 2019. Kao što Špancirfest zatvara ljeto, Festival dvorišta na neki ga način otvara, kao što otvara i vrata divnih, inače skrivenih prostora varaždinske povijesne jezgre.

Povezanost dvaju festivala manifestira se i u želji da se kroz njihove sadržaje potaknu i promjene u načinu gledanja i obogaćivanja javnih prostora čime se urbano okruženje Varaždina oplemenjuje umjetničkim djelima – trajnim ili privremenim javnim plastikama, skulpturama ili instalacijama.

Nastavljajući se na prošlogodišnji projekt u kojem je u javnom procesu kreacije nastala skulptura „Dom“, trajno udomljena u dvorištu varaždinske vijećnice, i ovogodišnji Festival dvorišta dat će svoj javni umjetnički doprinos  Varaždin.

Tri umjetnice okupljene u međunarodni kreativni tim: NamSook Chan/ J. Koreja te, Snježana Pokos Vujec i Danijela Pičuljan u dvorištu palače Sermage ovih dana javno zajednički stvaraju skulpturu na temu Varaždina, a proces će svoj veliki finale imati javnim paljenjem i predstavljanjem usijanog umjetničkog djela u večernjim satima 6. srpnja 2019. kao dio programa Festivala varaždinskih dvorišta.