S obzirom na veliki broj upita gospodarstvenik u turističkom sektoru i samih turista vezanih uz pojavu koronavirusa, ovim putem želimo dati ključne informacije o radu nadležnih službi i trenutnom stanju vezanom uz koronavirus u Hrvatskoj.

Prije svega, željeli bismo naglasiti da, iako se situacija vezana uz pojavu i širenje koronavirusa treba uzeti s mjerama opreza, je Hrvatska i dalje sigurna turistička destinacija.

Hrvatska ima dobro organiziran sustav zdravstvene zaštite, a Krizni stožer Ministarstva zdravstva zbog pojave izoliranih i uvezenih slučajeva koronavirusa podignuo je i mjere pripravnosti. Mjerodavne službe spremne su na postupanja kako bi se osigurala zdravstvena sigurnost svih građana i turista koji se nalaze u Hrvatskoj.

Unatoč visokoj razini sigurnosti, svim subjektima turističkog i ugostiteljskog sektora preporučujemo postupanje u skladu s općim smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Važno je napomenuti kako dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen te se turistički promet može i dalje nesmetano odvijati. Mjere se poduzimaju samo u pojedinim slučajevima i to kada postoji sumnja na bolest ili se utvrdi kontakt s oboljelom osobom ili se pak radi o dolasku osobe s područja koja su proglašena zahvaćenim epidemijom koronavirusa.

Ističemo kako u dosadašnjem dijelu turističke godine bilježimo stabilne trendove turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje lani te trenutno očekujemo stabilnu potražnju s najvažnijih emitivnih turističkih tržišta u ostatku godine.

Svi turisti su kao i uvijek dobrodošli u Hrvatsku te vjerujemo kako će se osjećati dobrodošlo i sigurno u našoj zemlji.

dr.sc. Vili Beroš, dr.med.
Ministar zdravstva

HZJZ: Postupci i mjere zaštite u hotelima (hoteljerstvu)/turističkom sektoru

NACRT SMJERNICA – Zaštita od COVID-19 koronavirusa u hotelijerskoj industriji

Raskid ugovora o paket aranžmanu zbog izvanrednih okolnosti na odredištu

Koronavirus – najnoviji podaci i preporuke /link

Izvor Ministarstvo turizma