Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Tako će biti i u Gradskome muzeju Varaždin, s virtualnim programima, od kojih je za neke predviđeno i sudjelovanje s publikom uživo. Proteklih godina izložbene postave GMV-a svaki put u Noći muzeja razgledalo je 6000-7000 posjetitelja, po čemu je varaždinski muzej u toj manifestaciji uvijek bio među najposjećenijima. S obzirom na to, pretpostavljamo da bismo i ove godine zabilježili velik broj posjetitelja, no kako ne želimo nikoga izlagati riziku, program priređujemo u virtualnom okružju. Premda doživljaj razgleda muzeja uživo ne može zamijeniti ni najgenijalnije osmišljena virtualna stvarnost, vjerujemo da će vas ovog puta ipak zainteresirati i naši digitalni sadržaji. S veseljem vas očekujemo u Digitalnoj Noći muzeja, a dogodine, nadamo se, „na licu mjesta“ u Muzeju!

mjesto održavanja: www.gmv.hr / www.facebook.com/GMVarazdin / Zoom platforma
datum početka/završetka: 29.01.2021. / 29.01.2021.
vrijeme održavanja: od 18.00
organizator: Hrvatsko muzejsko društvo, Gradski muzej Varaždin

Svjetlost u noći / 18.00 – 18.45 sati

Kustosica Jelena Rančić provest će vas prostorijama stalnog postava u Starom gradu u kojima su izloženi različiti tipovi svjetiljki, svijećnjaka i lustera. Neki od njih nisu samo izlošci nego su zaista i u funkciji. Program će se održati na Zoom platformi, a prvih 100 sudionika koji se u 18 sati priključe predavanju saznat će nešto o povijesti rasvjete.

Pitajte kustosa: Iz prošlosti Varaždina / 20.00 – 21.00 sat

Kustosica (muzejska savjetnica) Spomenka Težak odgovarat će na vaša pitanja vezana uz prošlost Varaždina i značajne Varaždince. Prijavite se na Zoom platformu, postavljajte pitanja i doznajte neke pojedinosti iz varaždinske povijesti.

Napomena:

Poveznice za prijavu na Zoom platformu za programe Svjetlost u noći i Pitajte kustosa bit će objavljene na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a 29. 1. 2021. godine.

Od pogleda skriveno / od 18.00 sati

Na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a premijerno predstavljamo virtualnu izložbu donjeg rublja, čiju koncepciju upotpunjuje i modni pribor te djela likovne umjetnosti i fotografije. Zavirite u rekonstruirane budoare i intimni svijet njihovih korisnika. Autori: Ljerka Šimunić i Vedran Hunjek.

Erik/a – vunasti nosorog 360˚ / od 18 sati

Eksponat kostura vunastog nosoroga i ostalih izloženih fosilnih ostataka velikog jelena, stepskog bizona i vunastog mamuta razgledajte na našim Facebook stranicama putem 360° panoramske fotografije.

Čudesni svijet kukaca

Noćne leptire, pčele, mrave, ose… istražujte u noćnoj virtualnoj šetnji kroz stalni postav Svijet kukaca na našoj mrežnoj stranici. Čudesni svijet ove najbrojnije životinjske vrste otkrijte kroz multimedijski prikaz postava, uz glazbu s ambijentalnim zvukovima staništa kukaca.