Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (UNESCO-ICOM), koji se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta u više od 35 tisuća muzeja. Ovogodišnjom temom pod naslovom Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika usmjerava se pozornost na nove komunikacijske platforme s namjerom da muzeji ponude različite baštinske sadržaje zasupajući interese svih društvenih skupina i na taj ih način učine općim dobrom.

Gradski muzej Varaždin nastoji privući novu, mlađu publiku, ali i na inovativan se način angažirati oko one „stare“, koristeći prednosti digitalnog doba u kojem živimo. Stoga će se, vezano uz ovu temu, prezentirati gdje se i na koji način dosad u varaždinskome muzeju primjenjivala digitalna tehnologija u komunikaciji s publikom – od upotrebe multimedije na izložbama i stalnim postavima, mogućnosti korištenja virtualnog audiovodiča kroz postav Svijeta kukaca do komunikacije putem društvenih mreža. O ovoj temi bit će riječi na Srijedi u Muzeju koja je na rasporedu 16. svibnja.

Također, posjetitelji će imati prigodu, koristeći prednosti suvremene tehnologije, kroz interaktivne edukacijske igre upoznati izloške iz Stalnog postava starih majstora u Europskoj noći muzeja u subotu, 19. svibnja.

U petak, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, razgled svih izložbenih postava GMV-a tradicionalno je besplatan. Postavi su otvoreni od 9 do 17 sati.

Više o programu možete pronaći ovdje.