Najvrućija festivalska sezona u Varaždinu – gradu festivala je, naravno, ljeto. Prvi vikend u srpnju već je šestu godinu rezerviran za jedinstveni i uzbudljivi Festival varaždinskih dvorišta. Festival dvorišta nastavlja se na već započeto, programski iznimno bogato Ljeto u Varaždinu a raznoliki popis ljetnih kulturno-turističkih događanja kulminirat će Špancirfestom. Iako varaždinski festivali svake godine privlače sve veću pažnju posjetitelja iz sve šireg kruga, 2021. će biti posebna godina u kojoj svi želimo nadoknaditi, ako već ne vrijeme, onda barem iskustva i doživljaje koje smo silom prilika morali propustiti.

Festival varaždinskih dvorišta stoga na neki način simbolizira novi početak, povratak sigurnog, ali opuštenog uživanja u životu, kulturi, glazbi, gastronomiji, društvu prijatelja i putovanjima, koje će ovo ljeto pretvoriti u zaista nezaboravno.

Festival varaždinskih dvorišta osmišljen je i pokrenut kako bi se bogata turistička i kulturna ponuda Varaždina i njegove obnovljene i uređene povijesne jezgre dodatno oplemenila, a posjetiteljima otkrilo inače skrivene kutke i identitet grada. Centar Varaždina živo je tkivo, koje iza raznobojnih i velikih „haustorskih“ vrata skriva lijepe, intimne i često potpuno privatne prostore koje Festival varaždinskih dvorišta širom otvara i ispunjava raznovrsnim sadržajima i programima.

U ukupno 14 dvorišta i haustora prve će srpanjske subote u Varaždinu biti glazbe, predstava, umjetnosti, kreativnih radionica, povijesti, gastronomskih delicija, predavanja, mode, dizajna i brojnih drugih zanimljivih, urbanih sadržaja osmišljenih i pripremljenih da posjetitelje zabave, zaintrigiraju i potaknu na istraživanje svega što veliki i bogati duh Varaždina čini toliko posebnim i voljenim.

1. ATRIJ STAROG GRADA, Šetalište J.J. Strossmayera 1

KULTURA ODIJEVANJA, izložba radova dizajnera odjeće i grafičkih dizajnera Srednje strukovne škole Varaždin

BUVLJAK MUZEJSKIH PUBLIKACIJA

10, 12, 17, 19 sati STARI GRAD KAO INSPIRACIJA / Jelena Petković

17 – 20 sati LIKOVNO – GLAZBENA RADIONICA / Smiljana Čoh, Lidija Detić

IZLOŽBA “DATI VOLJU ZA NEVOLJU”

U posebnom, povijesnom okruženju debelih zidina i dubokog hlada varaždinskog Starog grada možete uroniti u KULTURU ODIJEVANJA, izložbu radova dizajnera odjeće i grafičkih dizajnera Srednje strukovne škole Varaždin, BUVLJAK MUZEJSKIH PUBLIKACIJA te EDUKATIVNO – LIKOVNO – GLAZBENE RADIONICE.

Izložba kultura odijevanja inspirirana je cjelinom „Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća“, koja je već nekoliko godina stalni dio postava Kulturno-povijesnog odjela muzeja, a buvljak muzejskih izdanja nudi blaga iz povijesti institucije: kataloge izložbi, monografije umjetnika, publikacije i štošta drugog.

Atrij Starog grada ima i program za najmlađe – edukativno likovne i glazbene radionice. Jelena Petković i Smiljana Čoh održavaju radionicu izrade velikog dvorca od kartona za grupe djece starosti 7 do 12 godina. Uz likovnu kreativnost, djeca mogu uživati i u istraživanju svojih glazbenih talenata i to pomoću plastičnih boca koje se uz nadahnuto voditeljstvo Lidije Detić pretvaraju u glazbene instrumente.

2. URŠULINSKO DVORIŠTE, Uršulinska 1

ZADRUGA EKO SERVIAM – bilje iz uršulinskog vrta i eko proizvodi Zadruge

Po prvi puta na festivalu dvorišta možete ući u jedan od najskrovitijih, ali i najveselijih kutaka grada – dvorište crkve i samostana svete Uršule. U njemu se, s obzirom da ovdje oduvijek djeluje škola, a posljednjih godina i vrtić, već dva i pol stoljeća igraju, smiju, uče i vesele djeca. Na Festivalu varaždinskih dvorišta dijete u sebi probudite i vi. Predivne ilustracije na zidovima posebnost su ovog prostora i čine ulazak u svijet iz mašte još lakšim.

Uz program za djecu, možete razgledati, isprobati i kao suvenir odabrati neki od prirodnih proizvoda zadruge Eko Serviam, izrađenih od bilja koje sestre Uršulinke uzgajaju u samostanskom vrtu.

3. DVORIŠTE ŽUPANIJSKE PALAČE, Franjevački trg 7

ISTRAŽITE I OKUSITE NAJBOLJE IZ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Lijepo, veliko i raskošno dvorište Županijske palače već se etabliralo kao mjesto gastronomskih užitaka, a ovogodišnje izdanje Festivala dvorišta neće biti iznimka u tome. Čekaju vas razne degustacije, radionice – bučino ulje i proizvodi od buče, prirodna kozmetika, licitari, lavanda, čipka, topiarij, cvjetni vjenčići, a sve iz ruku lokalnih OPG-ova, zadruga i proizvođača te pod budnim okom carice Sisi, čija skulptura krasi dvorište.

Posebno mjesto u zdravoj gastronomskoj ponudi varaždinskog kraja zauzima njegovo tekuće „crno zlato“ – bučino ulje, koje će uz još brojne divote od buče predstaviti višestruko nagrađivani proizvođač OPG Štorga.

Uz zdrave okuse, ovo gastro-dvorište ugostit će i zamamne mirise proizvoda „Kuće magične trave“ OPG-a Jakopović, specijaliziranog za prirodnu kozmetiku te ekološki uzgoj ljekovitog bilja, a vlastite zdrave kozmetičke proizvode možete izraditi i sami.

Ništa manje mirisni nisu ni proizvodi OPG Orešković, koji se usmjerio na uzgoj lavande, mediteranske biljke koja nevjerojatno dobro uspijeva i u okolici Varaždina. Dio znanja i vještina u stvaranju ukrasnih i uporabnih predmeta prepunih miomirisa podijelit će s vama na radionici.

Niti jedan festival u ovom dijelu Hrvatske ne može proći bez predivnih malih simbola ljubavi – licitarskih srca, a jedan najstarijih njihovih proizvođača i nositelj UNESCO-ove povelje za nematerijalnu kulturnu baštinu je „Licitarstvo Slavica“ koje će vam otkriti tajne njihove izrade.

Kad smo već kod UNESCO-a ne možemo zaobići Lepoglavsku čipku, koja svojim geometrijskim i stiliziranim cvjetnim i životinjskim motivima u kombinaciji gustog i rijetkog pletiva stvaraj magični svijet uporabnih i ukrasnih predmeta. Zadruga lepoglavske čipke predstavlja njezinu ljepotu i nudi mogućnost da i sami uronite u svijet „dedeka“, „bateka“, lanenog i pamučnog konca i svih ostalih alata od kojih se čipka izrađuje.

Još boja i ugodnih mirisa u dvorište će stići iz Arboretuma Opeke, točnije, u suradnji s mentorima istoimene Srednje škole izradite cvjetni vjenčić za sebe ili kao poklon s festivala, za vama dragu osobu.

4. DVORIŠTE GRADSKE KNJIŽNICE VARAŽDIN, Franjevački trg 4

10-11 i 19-20 GODINA ČITANJA – odaberi knjigu na poklon

10-12 IZRADI SVOJU SLIKOVNICU/ Smiljana Čoh

11-13 RADIONICA LIJEPOG PISANJA – KALIGRAFIJE / Krunoslav Čolo

17-19 MAPIRANJE PRIČE / Fabio Leone

18-20 INSPIRIRAJ SE I KREIRAJ – Vijetnamski šešir / Lucy Nguyen

20.30 PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE – PUTOPISNO PREDAVANJE TOMICE KRISTIĆA “Autostopom iz Hrvatske do Novog Zelanda”

Lijepa, moderna, a istovremeno drevna zgrada varaždinske Gradske knjižnice također ima svoje dvorište. U njemu će sve biti posvećeno pisanoj riječi, umijeću zapisivanja, prenošenja i stvaranja priča, a praktične i zabavne radionice potaknut će vas, ali i vaše klince, da istražite neotkrivene talente i vještine kaligrafije, ilustriranja i kreiranja cijelih svjetova iz mašte ili pak uz likovno stvaralaštvo upoznate kulturu i tradiciju Vijetnama.

Smiljana Čoh će voditi radionicu izrade vlastite slikovnice uz uporabu raznih likovnih tehnika, a djeca će moći izraditi i štambilje iz moosgummija dok će Fabio Leone polaznike odvesti kroz mapiranje beskonačnog svijeta iz mašte, sastavljenog od heksagona koji se nadovezuju jedan na drugi i pričaju neku novu fantastičnu priču.

Zanimljivu, ali ovaj puta stvarnu, priču o putovanju u „međuzemlje“, ispričat će svjetski putnik i putopisac, Tomica Kristić čije avanture bez problema stoje uz bok onima iz romana i bajki.

5. DVORIŠTE PALAČE PATAČIĆ BUŽAN, S.S. Kranjčevića 1

MODNI BUVLJAK INFLUENCERICE ANE BACINGER I DIZAJNERICE NELE KLIČEK

10-12 RADIONICA FOTOGRAFIRANJA MOBITELOM – TIPS & TRICKS by JASMINA JAKOPANEC

11 i 19 Glazbeni program CODA

18-20 MODNI PERFORMANS / INSTALACIJA NEHA NEHA

20.00 MODNA REVIJA BROKAT I KUZMINSKI DESIGN

20.30 Glazbeni program LUCIJA JOB  I HRVOJE FUNDA

KUŠAONA – prvi varaždinski craft gin

Moda i glazba prirodna su kombinacija. Na Festivalu varaždinskih dvorišta one će biti spojene u raskošni program sastavljen od modnog buvljaka, foto radionice, modnih performansa i revija te svirki i to sve u starom dvorištu smještenom ispod impozantnog tornja Franjevačke crkve. Zavirite u njega i nećete ostati nedirnuti silinom kreativnosti i talenta dizajna s varaždinskim potpisima. Usput možete i zaplesati, a cijeli doživljaj začiniti okusom prvog varaždinskog craft gina.

6. JULIJANOVO DVORIŠTE, S.S. Kranjčevića 8

ŠOMI (Neki to vole vruće) U GOSTIMA

Izložba slika SILVESTAR DRAGOJE – ŠOMI

IZRADA INSTANT HITOVA, mentor ŠOMI

Legendarno Julijanovo dvorište postalo je jedna od najpoznatijih varaždinskih tajni. Šarmantni, intimni, retro prostor u najužem središtu grada mjesto je druženja, otmjenog hedonizma i chillanja, a sve to podići će se na novu razinu tijekom Festivala dvorišta. Ugodni, duboki hlad, pucketanje vinilnih ploča te zabavni domaćin i njegovi prijatelji možda vas šarmiraju pa ostanete i dulje nego ste planirali.

7. DVORIŠTE MUZEJA ANĐELA, S.S. Kranjčevića 14

Stalni postav muzeja Anđela, umjetnička instalacija Željka Prsteca u vrtu

Degustacija AJNGELEKOVOG NAPITKA

Kreativna radionica Dizajniraj svoju majicu – u 11 i 17 sati

Muzej anđela središnje je mjesto legende o Varaždinu kao mjestu gdje ta mala čarobna bića spavaju. Zaista, podginete li tijekom šetnje gradom pogled u vis, ugledat ćete ih na skrovitim mjestima ispod varaždinskih krovova, a kad napokon stignete do samog muzeja, saznat ćete zašto su oni odabrali baš Varaždin za svoj dom. Dvorište muzeja anđela, kako i priliči, bit će posvećeno  – anđelima. Krasit će ga umjetnička instalacija, a jedino u tom prostoru možete kušati posebni, čarobni, „ajngelekov“ napitak. U  popodnevnim satima na posebnoj radionici prilika je za dizajnirati svoju majicu iz Dvorišta.

8. DVORIŠTE PALAČE SERMAGE, Trg Miljenka Stančića 1

PIVSKI VRT – chill uz craft beer

10.30-12.30 VARASDIENSIA 1895. – u društvu čeličnih ljepotica “specijalki”; biciklijada

21.00 HAMLET V HUDOM SAFTU  – premijera predstave HNK u Varaždinu

Najveće varaždinsko dvorište pripada jednoj od najljepših varaždinskih palača. To je predivno i prostrano mjesto u kojem se često održavaju razna događanja: koncerti, predstave, ljetno kino, ali i manifestacije posvećene užicima koje donose vino i hrana. Tijekom ovogodišnjeg ljeta ovdje se, u debelom hladu platane smjestio Pivski vrt, oaza posjetiteljima i umjetnicima.

Povijesna palača Sermage i povijesno značajno dvorište, sačuvano u svom izvornom obliku na ovogodišnjem će Festivalu dvorišta imati povijesne sadržaje. Dan će biti posvećen starinskim biciklističkim ljepoticama, „specijalkama“, a uz druženje i njihovo razgledavanje, ljubitelji retro-kulture na dva kotača moći će i odvoziti zabavnu rutu središtem grada.

Večernji program donosi uzbudljive kazališne užitke. Od prethodnog izdanja Festivala dvorišta zadržana je tradicija da HNK u Varaždinu premijerno izvede svoju „ljetnu“, ambijentalnu predstavu. Nakon „Horor diptiha“ u Starom gradu 2019., sada je na red došao „Hamlet v hudom saftu“. Ovo duhovito djelo talijanskog komediografa Alda Nikolaja, „prevedeno“ na kajkavski, poznatu priču o Hamletu donosi s druge strane pozornice –  iz kuhinje! Što jedu i piju, koga ljube i kako su zapravo skončala tragična lica iz Shakespearovog najslavnijeg djela, otkrit će Vam predstava u režiji Dubravka Torjanca.

9. PLIKINO DVORIŠTE, Ivana Padovca 4a

RAPSODIJA METALA – Izložba instalacija Miroslava Prikratkog

U središtu tzv. varaždinske kulturne šetnice, Padovčeve ulice, smjestilo se Plikino dvorište. Teško da bi ga mogli nazvati skrivenim jer metalni radovi umjetnika koji u njemu djeluje i izlaže, ekstravagantno krase pločnik ispred samog dvorišta pa ga ne možete promašiti. Rapsodija metala, kako Miroslav Prikratki naziva izložbu svojih instalacija nudi zanimljivi i zaista drugačiji pogled na to kako se, inače poznati nam uporabni predmeti, mogu preoblikovati u steampunk estetikom prožeta umjetnička djela. Prepustite se priči koju vam priča više od pet tisuća predmeta.

10. DVORIŠTE VUGRINEC, Bakačeva ulica 10

DVORIŠTE MALIH ZNANSTVENIKA

HOKUS POKUS FANTAZIJA (vulkan, lava, šumeća kupka)

DINOSAURI U HODU

TKO BI GORE, SAD JE DOLJE (fizika-marble run)

HVATAMO SNOVE (pauci i umjetnost)

Čak četiri znanstvene radionice za djecu smjestit će se u zelenilo Dvorišta Vugrinec. Znanost je i zabavna, a kako je škola završila, prilika da klinci ono što su naučili spoznaju kroz igru pruža se upravo na Festivalu varaždinskih dvorišta. Od praktične kemije, preko kretanja dinosaura pa sve do fizike i robotike, mamine i tatine srećice, budući nobelovci i genijalci, mogu biti kreativno zabavljeni gotovo cijelog dana.

11. OTVORENI ATELIER PIČULJAN, Bakačeva ulica 1

Izradi svoj SUVENIR IZ DVORIŠTA

Postoji nešto magično u činjenici da iz „obične“ gline mogu nastati predivna umjetnička i uporabna keramička djela. Dio te magije kao i vještina i znanja koje keramičari imaju, možete otkriti, ali i primijeniti u otvorenom keramičarskom atelieu kojeg će voditi nagrađivana i uspješna umjetnica Danijela Pičuljan, čiji radovi krase mnoge privatne i javne prostore u Hrvatskoj i izvan nje. Tko zna, možda otkrijete da su glina i vatra i vaša budućnost.

Za sudjelovanje u radionicama nema starosnog ograničenja, ali ima prostornog pa je potrebno biti točan: radionice počinju u 11, 17 i 19 sati.

12. DVORIŠTE ZLATI AJNGEL, Ljudevita Gaja 15

CERAMICA POPULI pod vodstvom Snježane Pokos – Vujec

IZLOŽBA MARINA ŠABIĆA (grafike i slike) u galeriji Zlati ajngel

U dvorištu Galerije Zlati ajngel, poznatom po redovitim izložbama slika, skulptura i fotografija, čeka vas avantura samostalne izrade keramičkog okvira i pripadajuće slike s motivima koje sami odaberete nakon obilaska izložbe. U tome će vam pomoći samostalna umjetnica Snježana Pokos-Vujec, članica ULUPUH-a i HZSU-a, koja je pokrenula projekt Ceramica populi sa željom da keramiku približi što većem broju ljudi.

13. DVORIŠTE P4 - CENTAR ZA MLADE I NEZAVISNU KULTURU, Petra Preradovića 4

Budi aktivan ili chillaj u hladovini P4

10.00 FIFA EURO TURNIR

Večer uz EURO 2020 i glazbu

20.30 DORIAN VAROVIĆ

21.30 FANI SOLOMUN

Dvorište centra za mlade samo je po sebi – cool. Ovo eklektično mjesto zaista je takvo, a ove subote još ga zanimljivijim čini program posvećen pravom i virtualnom nogometu, i, naravno, glazbi. Trebate li mjesto za chillanje, gledanje tekme, odmjeravanja vještina u FIFA-i ili želite uživati u odličnim večernjim koncertima, P4 je prava adresa!

14. PURGARSKO DVORIŠTE, Alojzija Stepinca 1b

VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA I GOŠĆE KRIŽEVAČKA DJEVOJAČKA STRAŽA

GASTRO DOŽIVLJAJI PO PURGARSKOJ RECEPTURI: Purgarski gulaš i pecivo

Subotom ih možete vidjeti kako, u prepoznatljivoj odori i punoj opremi čuvaju varaždinsku Gradsku vijećnicu, skladno odrađuju smjene straže uz ritam bubnjeva, a podne označavaju glasnim pucnjem iz topa pokraj Starog grada. Varaždinski purgari jedan su od simbola grada, imaju puno prijatelja iz sličnih povijesnih postrojbi, od kojih će neki doći i na Festival dvorišta, a kao i svaka „vojska“ slavni su i u kuharskim vještinama. Baza im je „purgarsko“ dvorište u kojem će glavna municija, umjesto metaka, biti „purgarski“ gulaš i fina peciva.

I JOŠ NE PROPUSTITE....

STARI GRAD
10.00 sati PUCANJ IZ TOPOVA
Varaždinska građanska garda i Križevačka djevojačka straža

Nemojte se prepasti kad točno u 10 sati, iz smjera Starog grada začujete glasni pucanj. To varaždinski purgari obilježavaju početak Festivala dvorišta. Ove posebne, festivalske subote, pridružit će im se i Križevačka djevojačka straža te pucanj učiniti još glasnijim.

10.00 sati UPOZNAJTE VARAŽDIN
Besplatan razgled grada na temu: Spomenici u prostoru
Polazišna točka – ispred Gradske vijećnice

VILA BEDEKOVIĆ
21.00 sat, Massimo, koncert
* ulaznice putem sustava Eventim

GASTRO PREDAH NA VRAŽDINSKI za Festival dvorišta

ANGELUS, Alojzija Stepinca 3
AUGUST, Augusta Šenoe 12
BANUS GRIL, Trg bana Josipa Jelačića 24
BEDEM, Vladimira Nazora 9
PALATIN, Braće Radić 1
VERGLEC, S. S. Kranjčevića 12
*uz kupon (programski letak Festivala) prigodni meni s uključenim pićem po cijeni od 60 kn

Nakon šetnje varaždinskim ulicama, istraživanja tajni varaždinskih dvorišta, radionica, koncerata, mode, umjetnosti i festivalskih doživljaja, savršeno mjesto za prikupiti snagu su terase varaždinskih restorana od kojih se mnoge nalaze u predivnom dubokom hladu krošanja drveća ili zidova starih kuća. Festivalski program donosi i festivalsku gastro ponudu. Sve što trebate je imati kod sebe programski letak Festivala varaždinskih dvorišta i prigodni meni, uz prigodnu cijenu je za čas na vašem stolu.