Na Dan Gradskog muzeja Varaždin ulaz za razgled svih izložbenih postava tradicionalno je besplatan, pa će tako biti i ove godine. S obzirom na to da je Dan GMV-a ove godine u ponedjeljak, kad je Muzej zatvoren za posjetitelje, besplatan ulaz bit će u nedjelju, 15. studenog 2020.

Izložbeni postavi otvoreni su od 9:00 do 13:00 sati, a za razgled su dostupni:

– Stari grad – Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela;

– palača Herzer – Stalni postav Svijet kukaca / izložba Erik/a – vunasti nosorog;

– palača Sermage – kritička retrospektiva Zlatka Kopljara Tenebroso.

Razgled postava organizira se uz provedbu epidemioloških mjera (ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenim postavima, dezinficiranje ruku, obvezno nošenje zaštitnih maski za lice, održavanje fizičke distance i ostale propisane/preporučene mjere).

Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Jezgru tadašnjega, prvotnog postava sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.
Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke, zahvaljujući kojima je Muzej prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od šest specijaliziranih odjela: Arheološkog, Povijesnog, Kulturno-povijesnog, Etnografskog, Prirodoslovnog te Galerije umjetnina. Pored njih, u Muzeju je ustrojen i Odjel zajedničkih službi (Uprava GMV-a), kao i Konzervatorsko-restauratorski i Dokumentacijski odjel. Odjeli su smješteni u nekoliko građevina spomeničke vrijednosti, u samoj povijesnoj jezgri grada: gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, baroknoj palači Sermage, klasicističkoj palači Herzer te Kuli stražarnici. Od nedavno je Muzeju na korištenje dodijeljena i srednjovjekovna zgrada tzv. Žitnica, u kompleksu Staroga grada, kojoj tek predstoji opsežno istraživanje i obnova za buduću prezentaciju dosad neizložene građe.
Trenutačno su za razgled uređena četiri stalna postava, od kojih su Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela u Starome gradu i Prirodoslovnog odjela „Svijet kukaca“ u palači Herzer kontinuirano otvoreni za javnost. U sklopu Galerije umjetnina majstora nalazi se Stalni postav starih majstora te stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se izmjenjuju na katu palače Sermage, ali se i povremeno zatvaraju zbog održavanja dijela izložbene djelatnosti Muzeja u tome prostoru.
Osim predstavljanja vlastitoga fundusa, Muzej kontinuirano surađuje s brojnim institucijama na zajedničkim (izložbenim) projektima ugošćujući ih u Varaždinu, ali i prezentirajući hrvatsku baštinu u drugim sredinama u domovini i inozemstvu. Osobitu pozornost Muzej usmjerava i prema svojoj publici, u koju pripadaju osobe različite dobi, naobrazbe, interesa i svega onoga što određuje profil posjetitelja, i to osmišljavanjem programa širokoga tematskoga spektra.

www.gmv.hr