Otkrijte svoj najdraži djelić bajkovite adventske slagalice – više od 100 programa na 7 lokacija u sklopu Adventa u Varaždinu

Približava se najčarobnije doba godine, a s njime i još jedan Advent u Varaždinu. Ovogodišnji varaždinski Advent bit će, sadržajima, najbogatiji do sada, a održavat će se na još više lokacija nego prijašnjih godina. Od 29. studenog do 6. siječnja posjetitelje u sklopu Adventa u Varaždinu očekuje preko 100 različitih programa na 7 lokacija u gradu u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina i suorganizatora: Gradske tržnice Varaždin, PR Lady i Show Concepta, te još 50-ak popratnih programa, od izložbi, predstava, Božićnih koncerata i projekcija filmova, u varaždinskim galerijama, muzejima, kazalištu i kinu Gaj.

Romantična Ledena čarolija i ove se godine smjestila u bajkovitom perivoju Starog grada, s velikim klizalištem na preko tisuću kvadrata s ledenom stazom. Osim u klizanju s pogledom na dvorac i ove će godine posjetitelji moći uživati u spustu niz čak 30 metara dugački ledeni tobogan, jedinstvenoj atrakciji te vrste u Hrvatskoj.

Kako Ledena čarolija ne bi bila samo za klizače i avanturiste, ugostitelji će se svojom zimskom ponudom pobrinuti za sve one koji su u prolazu ili samo uživaju u prizoru klizališta podno dvorca.

Čarobni glavni gradski trg postaje – Bijeli Korzo, gdje će i ove godine biti za svakoga ponešto. Zimski topli napitci, slastice, klinčić i cimet poznati su mirisi i okusi koji su uvijek dobrodošli u ovo zimsko vrijeme, a neće izostati ni na Korzu.  Za najmlađe tu je vlakić Djeda Mraza na koji će se moći ukrcati svakog dana.  Subote su na Korzu rezervirane za glazbene programe i to prijepodne i navečer. Prijepodne, od 11 sati okupljene će zabavljati Fani Solomun Trio, Centar tradicijske kulture, APZ Fakulteta organizacije i informatike, VS Acapella, Zbor Capella Paulina Warasdin te Allegre i Varaždinske mažoretkinje. Adventski program na Korzu otvorit će Crvena Jabuka, uz Dan grada nastupit će Pavel, a zatim do kraja Adventa za subotnju zabavu na Korzu bit će zaduženi Zsa Zsa, Nikola Marjanović Trio i Akvarel.

Sastavni dio ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu je i Advent na Stančiću. Jedan od najdražih trgova mnogih Varaždinaca i ove će godine biti pun božićnih dekoracija, a ni ovdje neće nedostajati zimske ugostiteljske ponude, kao ni glazbe i zabave. Petkom i nedjeljom na Stančiću će se za dobru zabavu pobrinuti Scifidelity Orchestra, Dorian Šestan i Adriana Kursar, JamIT, Društvo Naša Djeca, Marko Kenji, Karla Krmpotić, Fani Solomun, Gabrijela Hrženjak, Nikola Grabar, Matt Shaft, Lucija Job i Hrvoje Funda, dok će se 20. prosinca sa Stančića puštati lampioni dobrih želja.

Osim tradicionalnog i zabavnog programa, na Korzu, u Gajevoj ulici i na Trgu Slobode bit će postavljen i prodajni dio Adventa.

Svake godine Advent u Varaždinu raste, pa smo ove godine dodali čak dvije nove lokacije. Habdelićev trg, odmah do Jagićevog parka oživjet će u božićnom raspoloženju programom Light & Fire Story, u organizaciji Show Concepta. Uz ugostiteljsku ponudu i tople napitke, posjetitelje očekuju i društvene igre, glazbeni program i još poneka iznenađenja.

Druga nova lokacija kojoj se zasigurno vesele svi kreativci, umjetnici, ali i oni koji vole opuštanje uz dobru glazbu, je Zimska Kreativnica u Uskoj ulici. Kreativnica se pokazala kao jedna od najpopularnijih zona Špancirfesta, a ove godine prvi puta dobiva i svoje zimsko izdanje. Smještena u Uskoj ulici 4, Zimska Kreativnica otvara svoja vrata tri vikenda za redom, 7. i 8. prosinca, 14. i 15. prosinca te 21. i 22. prosinca od 10 do 13 sati i od 15 do 21 sat. Kroz tri vikenda predstavit će se 20 selektiranih izlagača, a stalni postav bit će i zimska izložba akvarela umjetnice Ide Ister. Osim izlagača i umjetnika, svi su pozvani na zimsko izdanje chill zone i zabavu uz DJ-e.

Budući da se Božiću i zimskom vremenu najčešće najviše vesele mališani, za njih smo ove godine pripremili posebnu zabavu u Kući Djeda Mraza na Starom gradu. Mališani će se u Kući Djeda Mraza moći družiti sa Svetim Nikolom a nakon njega stiže i Djed Mraz, glavom i bradom, kojem će mališani moći šapnuti svoje želje. Osim druženja s Djedicom, djeca će u Kući moći izraziti i svoju kreativu na besplatnim radionicama Maje Patafte gdje će naučiti raditi božićni tisak na majice, ali i izraditi vlastite ukrase za bor. Najdraži dio dana svakog mališana je čitanje priča i bajki, a u Kući Djeda Mraza bajki i priča neće nedostajati. Đurđica Dropuljić i Hana Kunić mališanima će ispričati priče, između ostalih,  o Maci Papučarici, Božićnim snjegovićima, Kako je pao snijeg, Vuku i sedam kozlića, Snježnom kraljevstvu, ali i Svetom Nikoli i Djedu Mrazu.

Oni malo veći klinci u Kući Djeda Mraza moći će se prepustiti neponovljivom doživljaju virtualne stvarnosti u blagdanskom ambijentu, u sklopu VR Magičnih igraonica, a kao pravo iznenađenje stiže i mađioničar Tin Golubić sa svojim božićnim čarolijama.

Doček Nove godine bit će na Korzu, a najluđa noć u godini počet će već u podne kad na Korzo stižu Moto Mrazovi, dok će u Novu godinu okupljene uvesti grupa MozArt, koja sa zagrijavanjem kreće već od 22 sata. Ponoć već tradicionalno dočekujemo s vatrometom koji označava ulazak u novu, 2020. godinu, ali i početak još jedne tradicionalne, 42. Međunarodne novogodišnje utrke.