Groblje i parkovi

Varaždinsko groblje

Za razliku od drugih, Varaždinsko groblje stvarano vizionarskom dušom Hermana Hallera, nije samo počivalište mrtvih već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode. Ono je za posjetitelja pravo odmorište u kompoziciji breza, cvijeća, trava i vitkih čempresa (tuja), u nježnoj igri svjetlosti i sjena…

Varaždinsko groblje ustanovljeno je 1773., a od 1905. Herman Haller započeo je s njegovim uređenjem posadivši oko 7.000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza. Šišanjem tuja u geometrijski pravilna tijela groblje je poprimilo obilježja francuskog parka. Jedan od najvrjednijih spomenika na varaždinskom groblju je ‘Anđeo smrti’, djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića, koji simbolički prikazuje opraštanje živih od mrtvih. Uz ostale, posjetitelji bi trebali vidjeti i grobnicu-spomenik Vatroslavu Jagiću koji je svakodnevno ukrašen svježim cvijećem.

Gradsko groblje Varaždin član je Association of Significant Cemeteries of Europe i European Cemeteries Route.

Association of Significant Cemeteries of Europe

Gradsko groblje Varaždin član je Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE). To je udruga znamenitih groblja Europe koja okuplja privatne i javne organizacije koje upravljaju grobljima od povijesnog ili umjetničkog značaja. S ciljem promocije groblja kao naše kulturne i povijesne baštine i podizanja svijesti kod europskih građana o važnosti tih značajnih groblja, članovi ove udruge međusobno dijele iskustva i najbolje prakse upravljanja grobljima te surađuju na međunarodnim projektima koji se odnose na zaštitu, obnovu i održavanje značajnih groblja. Jedna od aktivnosti ove udruge je i godišnja konferencija koja okuplja stotinjak profesionalaca, znanstvenika i umjetnika kojima je u fokusu groblje.

Više informacija o udruzi možete pronaći na službenim web stranicama udruge   https://www.significantcemeteries.org

European Cemeteries Route

Gradsko groblje Varaždin dio je European Cemeteries Route. European Cemeteries Route ili Ruta europskih groblja je projekt koji je baziran na mozaiku različitosti običaja, kulture i povijesti Europe u posljednjih 200 godina kroz groblja. Projekt obuhvaća 76 groblja a 2011.godine dobio je i prestižnu nagradu u okviru nagrada Ulysess 2011, koje svake godine dodjeljuje Svjetska turistička organizacija. Ova nagrada dodjeljuje se inovativnim projektima u turizmu.

Groblja su zajednička svim europskim gradovima. Ona su mjesta osjećaja i sjećanja, ali i svjedoci lokalne povijesti i odraz kulturnog i vjerskog identiteta tih gradova. Groblja su opipljivi elementi naše povijesti, kroz svoje spomenike, arhitektonske elemente, umjetnička djela, gravure, urbano planiranje i hortikulturu. Ona su mjesta na kojima se možemo prisjetiti i upoznati sa važnim razdobljima naše povijesti. I zbog svega toga imamo obvezu zaštititi naša groblja i predati ih budućim generacijama.

‘European Cemeteries Route’ ili Ruta europskih groblja je projekt koji je baziran na mozaiku različitosti običaja, kulture i povijesti Europe u posljednjih 200 godina kroz groblja. Projekt obuhvaća 60 groblja u 46 gradova i u 18 europskih zemalja a 2011.godine dobio je i prestižnu nagradu u okviru nagrada Ulysess 2011, koje svake godine dodjeljuje Svjetska turistička organizacija. Ova nagrada dodjeljuje se inovativnim projektima u turizmu.

Uvrštenje Gradskog groblja Varaždin u Rutu europskih groblja, koja je prepoznata i nagrađena kao kvalitetan i inovativan projekt u turizmu, veliko je priznanje i gradu Varaždinu. Ovo je ujedno i putokaz ostalima kako se europskim integracijama i suradnjom na europskim projektima mogu postići dugoročni pozitivi efekti i utjecati na stvaranje prepoznatljivosti Varaždina u europskim okvirima.

Gradsko groblje Varaždin najposjećenija je turistička destinacija u Varaždinu. Osim promocije Gradskog groblja Varaždin kao dijela turističke ponude Varaždina kroz Rutu europskih groblja Parkovi će se i dalje truditi unapređivati sadržaje na groblju, kako one namijenjene korisnicima, tako i one turističke a s tim u vezi u planu je već nekoliko projekata kulturno-povijesnog i turističkog karaktera.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim web stranicama  https://cemeteriesroute.eu/european-cemeteries-route.aspx

 

Groblje je otvoreno za posjet svaki dan:
U periodu od siječnja do veljače, studeni i prosinac od 7,00 do 17,00 sati
U periodu od ožujka do travnja i listopad od 7,00 do 20,00 sati
U periodu od svibnja do rujna od 7,00 do 21,00 sati.

Parkovi d.d. su u suradnji sa poduzećem EONIdeas izradili mobilnu aplikaciju VaraždinCemetery. Aplikacija je besplatna te ju možete skinuti na AppStoreu ili Google Playu ili putem QR koda.

QR: Google Play QR: AppStore
android iphone
Šetalište Vatroslava Jagića

Već 1838. godine započinje gradski fizik dr. Wilim Bernhard Müller s manjim radovima na uređenju javnog šetališta koje sredinom prošlog stoljeća dobiva današnji izgled u tzv. engleskom stilu. Izmjenjuju se gusti nasadi visokog drveća s otvorenim travnatim plohama što osigurava igru svijetla i sjene, a daje i poseban tamnozeleni (crnogorica) i svijetlozeleni (bjelogorica) ugođaj.

Od autohtonog drveća posebno se ističe bjelogorica, poput: gorskog javora, divljeg kestena, klena , breza i graba. Od uresnog drveća tu su: crvenolistna bukva, platane, drvored ginka, ukrasne šljive, koprivić, tulipanovac, katalpa, Judino drvce, magnolije, grimizni hrast i dr. Od crnogorice u Šetalištu treba istaći: domaću smreku, crni bor bijeli bor, tisu kao i egzote: patisu, bor vajmutovac, čempresi, duglaziju i jedan primjerak mlade sekvoje te ukrasna smreka.

Park Ivana Pavla II
Najmlađi park u gradu uređuje se od 2004. godine. Suvremenog je dizajna, a njegova specifičnost su interpertirane biljne vrste kojih nema drugdje u gradu te ima i edukativni karakter. Vodeni motiv imitacija je rijeke Drave, a korito je napravljeno od dravskog kamena.
Štrosmajerovo šetalište
Oko Starog grada sačuvani su bedemi i opkopi koji su nekad zajedno s utvrdom činili neosvojivu cjelinu. Danas umjesto vojnika i stražara njima šeću posjetitelji i uživaju u vizuarama grada koje se s bedema mogu vidjeti.
Park za mlade
Park za mlade prvi je takav park u Varaždinu, a konceptualno je nastavak Parka Ivana Pavla II. Sadržaji su primjenjeni mladima svih uzrasta a sadraže: dječje igralište, skateboard staze, ljuljačke, stjene za penjanje i sl. Dječje igralište prilagođeno je djeci s posebnim potrebama.
Park za pse

U sklopu javne zelene površine uz Ulicu Ratimira Hercega uređen je park za pse. Park je ograđen te je sadržajno podjeljen na dva dijela, jedan za rekreaciju i trening većih pasa, a drugi za rekreaciju manjih pasa.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X