
Hedonizam, karekterističan za vrijeme raskošnog baroka koje je obilježilo povijest grada, proširio je slavu varaždinskih specijaliteta sve do francuskog dvora. Tradicija vrhunskog kulinarstva, zasnovanog na tradicionalnim jelima i namimirnicama uzgojenim na eko domaćinstvima u okolici, i danas se njeguje u varaždinskim restoranima. Tradicionalna varaždinska kuhinja doživjela je utjecaj Austrije i Mađarske, ali su tijekom povijesnih migracija u nju unijete preinake i novine koje su ju obogatile. Klasična kuhinja varaždinskog kraja temelji se na nekoliko osnovnih sastojaka, od kojih se najčešće koristi žitno i kukuruzno brašno za pripremu čuvenih varaždinskih klipiča, mlinaca, štrukli i zlevanki. Važnu ulogu u kuhinji ima i divljač čiji je uzgoj na ovim prostorima jedan od najstarijih u Europi.
U varaždinskim restoranima obavezno treba kušati Varaždinske mlince, Varaždinski klipič, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, domaće kolače od dizanog tijesta te razne savijače.
SVI RESTORANI
