Legends

Župna crkva sv.Nikole


Priča kaže da se na mjestu današnje crkve nalazio medvjeđi brlog. Budući da je blizu crkve bio južni ulaz u grad, nakon što je crkva bila sagrađena, prva je u nju ušla medvjedica. Vidjevši da nema brloga i medvjedića, okamenila se od tuge. Graditelji su se sažalili pa su je ugradili u toranj kako bi “vječno” svjedočila o svojoj žalosti.

Šetalište V. Jagića


Spomenik Vatroslavu Jagiću prati nesreća od samog početka. Naime, u čast stogodišnjice rođenja Varaždinci su dali u Zagrebu izraditi spomenik. Prvo je cijena bila viša od planirane. Nakon toga prekoračeni su svi rokovi izrade. Kad je spomenik bio gotov, srušio se zbog vlastite težine na pod i uništio jedan stan u Ilici u Zagrebu. Kip je ostao čitav, ali su ga slomili radnici prilikom preseljenja u Varaždin. Oni su, da bi sakrili svoju pogrešku, stvar uzeli u svoje ruke. Zbog toga je kipu lijeva noga kraća, odnosno stoji u neprirodnom položaju: lijeva noga mu je ispružena, a desna je ispred lijeve također ispružena. Nakon svih problema kip je napokon došao na svoje mjesto. Tek tada je primijećeno da ima ženski kaput s gumbima na lijevoj strani.

Srednjovjekovni božićni objed


Najprije se počelo s masnom kokošjom juhom u kojoj bijahu ukuhani rezanci, slijedila je zatim kuhana govedina i kuhani dijelovi kokoši s kiselim hrenom. Objed se nastavlja pečenim patkama, guskama, kokošima, pilićima, kosovima i golubovima s ciklom, a onda bi se, za promjenu, nakon toliko mesa posluživalo kuhane ili pečene štruklje; nakon stanke dolazi najprije ponovo lakša mesna hrana – ptice, puževi, kobasice, devenice, te volovski jezici, a onda se donose pečenke: puretinu, teletinu i prasetinu sa salatama. Na kraju svega naslade se sa sirnom gibanicom, potom dolazi na red divljač: zec, patka i guska priređena s umakom na kiselo i valjušcima te napokon voće: jabuke, kruške, oskoruše i lešnjaci, zatim još licitarski kolači, medenjaci i paprenjaci. Uza sve to sljeduju silne količine kruha, domaćeg i pekarskog i nevjerojatne količine vina. Tako je recimo za jednu božićnu, cehovsku zabavu kupljeno i potrošeno 434 litre, a bilo je samo 17 uzvanika.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X