Događaji iz prošlosti

Prvo spominjanje grada Varaždina


U povijesnim izvorima najstarije podatke o Varaždinu, o imenu grada  koji se ovdje spominje pod nazivom Guarestin, o njegovim stanovnicima i Guaresdienses, imenima varaždinskih župana Beleé i Motmira, nalazimo u ispravi kralja Bele III. izdanoj 1181. godine kojom presuđuje u sukobu oko posjeda Varaždinske Toplice između Zagrebačkog kaptola i varaždinskog župana Beleéa.
Kako je grad izgledao u to vrijeme i kako se ovdje živjelo, teško je govoriti. Grad je nastao kao naselje obrtnika i trgovaca uz srednjovjekovni castrum na križištu starih rimskih prometnica, na potezu današnjih ulica Optujske, Končareve, Vrazove, Zagrebačke, Braće Radića, Franjevačkog trga i Kukuljevićeve ulice.

Povelja iz 1209. godine


Tijekom zatočeništva u okolici Varaždina Andriji II, pretendentu na hrvatsko – ugarsko prijestolje, pomagali su Varaždinci. Kada je preuzeo vlast, odužio se Varaždincima za gostoljubivost izdavši im 1209. godine Povelju kojom im dodjeljuje prava kraljevskog i slobodnog grada. Time Varaždin postaje prvi grad u kontinentalnoj Hrvatskoj u kojemu građani sami biraju “rihtara” (suca) i nisu dužni plaćati porez. Povelja se danas čuva u Povijesnom arhivu.

Varaždin glavni grad


Od 1756. godine Varaždin je sjedište bana Franje Nadasdyja te se u njemu okuplja sva politička, gospodarska i kulturna elita kraljevine Hrvatske. Kraljica Marija Terezija 1767. godine osniva Hrvatsko kraljevsko vijeće i za njegovo sjedište izričito određuje Varaždin, koji tim činom postaje glavni grad Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. U vrlo kratkom vremenu mijenja se slika Varaždina te u gradu obrtnika i trgovaca niču plemićke kuće iz dana u dan.

Požar 1776. godine


Status glavnog grada Varaždin je izgubio zbog duhana. Naime, 25. travnja 1776. godine izbio je plamen na krovu gradskog majura zbog nepažnje dječaka iz okolice Varaždina kojem je zapaljen duhan pao na sijeno te zapalio majur. Uskoro su planule sve kuće izvan gradskih zidina, a plamen nošen vjetrom ubrzo je zahvatio i grad unutar zidina. U podrumu jedne trgovačke kuće bio je sakriven puščani prah koji je uz snažnu detonaciju eksplodirao te prouzročio još veću paniku među građanima. Požar je ugašen tek trećeg dana. U vatrenoj stihiji nestalo je gotovo 80% kuća i zgrada. Grad su tada napustili ban, kraljevsko vijeće, Sabor, plemstvo te brojni građani i obrtnici.

Dobrovoljno vatrogasno društvo


Prilikom gašenja požara u Isusovačkom kolegiju 1864. godine došli su gasitelji na ideju da se osnuje vatrogasno društvo iako takvog društva nije bilo u čitavoj jugoistočnoj Europi. Društvo je utemeljeno u svibnju 1864. godine te je to najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u ovom dijelu Europe. Na krilima zanosa i entuzijazma Društvo je imalo čak 200 članova. Svakako posjetite Muzej hrvatskog vatrogastva.

Muzej hrvatskog vatrogastva
Trenkova 44
Tel. +385 42 230 346
Radno vrijeme: srijedom i petkom od 10 do 14 sati.
Ostale dane uz najavu na telefon.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X