Kreirajte svoj dan u Varaždinu

Varaždin posebnim čini njegova izuzetna spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre. Svoj jedinstveni urbani identitet Varaždin pokazuje ne samo raskošnom baroknom arhitekturom povijesne jezgre, već i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica. Povijesna jezgra pozornica je brojnih događanja tijekom godine. Za vidjeti, doživjeti i osjetiti Varaždin nikako nije dovoljan jedan dan, ali za ljubav na prvi pogled biti će dovoljan.

Uživajte u umjetničkim i arhitektonskim porukama prošlosti


Očuvana barokna urbana cjelina bogata je spomeničkom i umjetničkom baštinom, šetnja ulicama grada otkrit će vam brojne palače, vile, najstariju gradsku vijećnicu u Europi, upoznati vas sa cimerima koji su nekad označavali djelatnost pojedine trgovine ili bili zaštitni znak pojedinog obrtnika, ispričati legende.

Varaždin se gradio stoljećima i različiti stilski utjecaji, moda pojedinih povijesnih razdoblja, ali i želje investitora stvorile su zanimljiv i pomalo neobičan sklad flore i faune, mitskih životinja i neobičnih znakova na fasadama kuća i palača u povjesnoj jezgri. Zamijetite u svojoj šetnji taj fantastični varaždinski bestijarij. Pokušajte proniknuti u njegovo skriveno značenje ili pak samo uživajte u mašti graditelja.

Ako ste zaljubljenik u sakralnu umjetnost i arhitekturu, Varaždin vam otrkiva bogatstvo jedanaest crkava, tri samostana, katedralu, a kao dobar vodič na tom putu može Vam biti brošura Put anđela.

Varaždinske crkve zapravo su i najbolji početak tog po mnogo čemu jedinstvenog obilaska grada. Obilaska sa sjajem varaždinskog baroka. A glasnici tog baroka su anđeli.

Osim u crkvama ovo srednjeeuropsko, zavodljivo i razigrano povijesno razdoblje otkrivat ćete u šetnji starogradskom jezgrom na pročeljima i ulicama. Šarm grada koji stoljećima njeguje lijepo, uglađeno, produhovljeno, a opet veselo i zabavno, zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Štrossmajerovo šetalište (kompleks Starog grada), Šetalište Vatroslava Jagića, Park Ivana Pavla II, Park za mlade i nezaobilazno Varaždinsko groblje kao izvanredan primjer parkovne arhitekture, neka budu vaš zeleni intermezzo šetnje gradom.

U svom razgledu učinite predah i uživajte u gastronomskim delicijama Varaždina na nekom od gradskih trgova uz varaždinski klipič ili tortu Grofica Marica (Kavana Grofica Marica) ili neku drugu od varaždinskih slastica, dok vas restorani očekuju s brojnim autohtonim jelima i pozivaju da si priuštite jednu pravu varaždinsku gozbu.

Iskušajte svoju spretnost i kreativnost


posjetite Trg tradicijskih obrta, nasuprot Uršulinske crkve – u tom varaždinskom kutku osjetite duh tradicije grada i upoznajte neke od vještina stvaralaštva: kod klobučara ušminkajte vlastiti ili kupite novi šešir. Klobučar, kovač, pčelar, obućar i keramičarka u poviješću inspiriranom okruženju malog trga ispred Uršulinske crkve pokazat će vam što i kako rade. Zavirite u njihove kutke i ne zaboravite iskovati novčić – za sreću!

Varaždinsku svakodnevnicu najbolje ćete upoznati posjetite li Gradsku tržnicu, poznatiju kao Varaždinski plac ili pak, zavirite li u intimu varaždinskih dvorišta i osluhnete njihovu priču. Ako ste za svoj dan u Varaždinu odabrali subotu onda se u 11.00 sati nađite na Korzu te ispred Gradske vijećnice prisustvujte ceremonijalu izmjene Gradske straže – Purgara. Povijesna postrojba Grada Varaždina – Varaždinska građanska garda dobila je 23. ožujka 2017. godine rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturnog dobra. Dobivenim rješenjem Varaždinska građanska garda, popularni “Purgari” ušla je na listu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo. Varaždinska građanska garda je ujedno i prva kulturna baština sa zaštitom iz grada Varaždina.

Ovisno o interesima, razgled grada upotpunite


razgledom muzejskog postava u Starom gradu – kulturno povijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin čuva značajne povijesne dokumente, vrijedne zbirke cehova, oružja, kamenih spomenika, stakla, keramike, satova dok šetnja kroz dvadesetak soba uređenih u različitim stilovima prošlih razdoblja vraća duh prošlih stoljeća i upoznaje s načinom ondašnjeg življenja

posjetom Entomološkoj zbirci Svijet kukaca – jedinstvena europska izložba u palači Herzer koja posjetitelju otkriva čudesan djelić prirode

posjetite Muzejsku zbirku oldtimera i stare tehnike – vratite se u djetinjstvo i prisjetite se kako su nekad izgledali stari bicikli, motori, igračke i sl.

posjetite Muzej hrvatskog vatrogastva – Priča o dobrovoljnom vatrogastvu u Hrvatskoj je potekla baš iz Varaždina, osnivanjem Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu 1864. godine, a priču o vatrogasnoj povijesti čuva se u Muzeju hrvatskog vatrogastva.

posjetom Muzeju anđela – nakon gotovo tri desetljeća slikanja karakterističnog motiva anđela u baroknom ozračju i umjetničkog rada pod geslom Varaždin-grad u kojem anđeli spavaju, slikar Željko Prstec u svom je rodnom gradu uredio dom za vlastita, ali i djela drugih umjetnika na temu duhovnog i anđeoskog svijeta. Anđele ovog umjetnika susreli ste zasigurno i u šetnji gradom, a ako vam je slučajno promaklo, zaustavite se uz Franjevačku crkvu i zavirite što rade oni u „Anđelinjaku”.

Kako bi svoj dan u Varaždinu uredili onako, baš po svom guštu, pogledajte aktualna kulturno zabavna događanja.

Povijesna gradska jezgra od proljeća do zime otvorena je pozornica za brojne glazbenike, glumce, performere i likovne umjetnike koji vas pozivaju da postanete dijelom ovog grada na mnogobrojnim događanjima.

Za stručnije i sadržajnije upoznavanje Varaždina, otkrivanje njegovih brojnih lica, uz još više priča i legendi, na raspolaganju vam stoje licencirani vodiči grada Varaždina.

A sve ostale mogućnosti, detalje i informacije potražite u Turističkom uredu grada Varaždina.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X