rujan, 2021

9ruj - 7sturuj 900:00stu 7ZLATAN DUMANIĆ: Povratak kapetana

Detalji

Kritička retrospektiva opusa Zlatana Dumanića pruža uvid u mnogolikost, složenost i, ne manje važno, ljepotu Dumanićeva rada i dendizam njegova osobnog stila. Građu izložbe uz djela iz fundusa Muzeja grada Splita ponajviše čine umjetnine zatečene u stanu nakon umjetnikove smrti, sačuvane zahvaljujući Zbirci Marka i Lucije Marin.

Izložba će predstaviti obrise Dumanićeve multimedijalne ostavštine koja obuhvaća obilje skulptura, instalacija, slika i slikanih kompozicija, crteža, dnevnika, autorskih i eksperimentalnih knjiga, objekata koji nadilaze i uobičajene i danas vrlo široke odrednice umjetničkog djela, te sačuvanu dokumentaciju performansa.

Njegov odnos prema stvarnosti bio je beskompromisan, onkraj klišeja zdravog življenja i političke korektnosti. Njegova je kritika društvenih devijacija nesmiljena, njegova erotomanija izravna, a likovnost senzualna i poetična. Povratak kapetana je stoga izložba koja, osim revizije umjetničkog rada i karijere, prenosi svjetonazor čije emancipatorske postavke nikad nisu bile važnije.

Zlatan Dumanić (Split, 1951. – 2017.) završio je srednju (1969.) i Višu pomorsku školu u Splitu (1972.) te položio kapetanski ispit 1979. godine. Više od 20 godina proveo je na moru kao kadet, časnik i zapovjednik brodova različitih domaćih i svjetskih kompanija. Umjetnik je autodidakt čija aktivnost počinje 1969. u okviru alternativnog ogranka Crvenog peristila, Grupe 3i, čiji je član bio i Dumaniću blizak Vladimir Dodig Trokut. Počinje izlagati 1970., a nastupio je na tridesetak samostalnih te sudjelovao na većem broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 2005., uz još petoricu umjetnika, predstavljao je Hrvatsku na 51. Venecijanskom bijenalu.

Epidemiološke mjere u GMV-u

Otvorenje izložbe održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava u Galeriju umjetnina, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazi po 25 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Vrijeme

Rujan 9 (četvrtak) 00:00 - Studeni 7 (Nedjelja) 00:00

Lokacija

GMV - Palača Sermage

Trg Miljenka Stančića 3

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X