srpanj, 2020

4srp - 31kolsrp 400:00kol 31Izložba ŠTEFANIJA BARANAŠIĆ: Retrospektiva uz 25 godina umjetničkog djelovanja

Detalji

U KERAMEIKONOVOJ Galeriji K10 u Varaždinu, Kukuljevićeva 10, u subotu, 4. srpnja 2020. u 18 sati otvara se mala retrospektivna izložba keramičarke ŠTEFANIJE BARANAŠIĆ, kojom autorica obilježava svoj dvostruki jubilej: 25 godina umjetničkog djelovanja i 70 godina života.  Bit će izloženo četrdesetak odabranih radova, ponajviše skulptura, instalacija, ploča-reljefa u keramici, biskvitno paljenoj i lijevanoj, modeliranoj, glaziranoj, engobiranoj i kombiniranoj s fiberglasom, s rakuom, golim rakuom, saggarom i monotip-tehnikom.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka. U predgovoru kataloga ona kaže:“ Želeći malom retrospektivom obilježiti jubilarnu 25. godišnjicu rada i druženja Štefanije Baranašić s keramikom, ova izložba kroz četrdesetak odabranih i za njen opus relevantnih radova daje sažet i skicozan, ali zaokružen i pregledan uvid u stvaralaštvo ove autorice. Uvid koji se nije želio baviti zamornim analizama i točnom kronologijom, nego se fokusirao na postupak sinteze te priču sveo na ključne činjenice i bitne odrednice, upućujući na čitanje bitnoga. A ono što je na početku bitno reći, jer u ovom kontekstu autoricu određuje, je da Štefanija Baranašić i danas, nakon 25 godina bavljenja keramikom, stvara u ovome mediju s istim žarom i s istom mladenačkom radošću kao i na početku. Predajući se druženju s ovim medijem svaki put, tijekom cijelog svog opusa, s jednakim udivljenjem i s jednakom ljubavlju. Spremna uvijek jednako zaigrano i jednako znatiželjno odgovoriti na sve mnogostruke izazove ove tople i prisne, asocijativne i uvijek komunikativne materije. Svjedočimo kako se danas mnogi bave keramikom  – ali tek usput, sporadično i za zabavu. Štefanija Baranašić se međutim ubraja u keramičare-kreativce, kojima keramika nije tek hobi, vikend-zanimacija, ili komercijalna zadanost, nego glavna životna preokupacija i profesionalno opredjeljenje. 

Koliko god se na prvi pogled činilo da su radovi Štefanije Baranašić nefigurativni i apstraktni, njihovo stalno inspiracijsko ishodište je realnost; priroda i prirodni oblici. Ali konstantna inspiracija su tu i detalji iz autoričine osobne svakodnevice, kao i mali narativi iz njezine intime. Ovu sveukupnu zbilju autorica svaki put na svoj način vizualno interpretira, provlačeći teme i motive kroz svoju osobnu stvaralačku optiku viđenja i onda ih transformirane ugrađuje u svoje keramičke priče. U radove jednostavnih formi i jasnih struktura, zanimljivih detalja i profinjenih tekstura, u kojima se miješa konstruktivno i organsko, čvrsto i fragilno. Stvarajući tako jedan novi svijet realnosti gdje je prepoznatljivost tek polazište, opipljivost redefinirana, a značenje promijenjeno. Sjećanje na prvotnu inspiraciju zadržano tek u nazivu rada, kao asocijacija, potičući maštu i emanirajući ozračje.“(Višnja Slavica Gabout)

ŠTEFANIJA BARANAŠIĆ rođena je 1950. godine u Ludbregu. U svijet keramike zakoračila je 1995. godine, dobivši prve poduke o radu s glinom i razvijajući iskustva u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Od tada, pa sve do danas ostala je posvećena keramici, upijajući znanja o tehnikama i tehnologijama te o kreativnom, često i eksperimentalnom pristupu ovome mediju kroz pohađanje niza specijalističkih radionica poznatih domaćih i inozemnih stručnjaka (Rafaela Péreza Fernandeza, Heide Nonnenmacher i mnogih drugih). Godine 1999. sa suprugom osniva u Ludbregu vlastitu galeriju ZB ART, gdje priređuje svoje izložbe, ali otvara vrata i drugim autorima, omogućujući im da tu izlažu. Supružnici u galeriji organiziraju uz izložbe i mnoge druge umjetničke programe – promocije knjiga, pjesničke večeri i slično.

Izložba Štefanije Baranašić realizirana je u organizaciji KERAMEIKON-HKU u sklopu CERAMICA MULTIPLEX PROJEKTA, uz financijsku potporu Grada Varaždina i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Moći će se razgledati u KERAMEIKONOVOJ Galeriji K10, Kukuljevićeva 10, Varaždin do 31.8.2020., u radno vrijeme galerije. Ulaz je besplatan.

Vrijeme

Srpanj 4 (Subota) 00:00 - Kolovoz 31 (Ponedjeljak) 00:00

Lokacija

Galerija K 10 - Kerameikon

Kukuljevićeva 10, Varaždin

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X