Turistički radnici Lokava su nadahnuti tradicijom, ali nastoje da u staro uključe i novo, pa svoju proljetnu godišnju zabavnu priredbu nazivaju Žabarskom noći. Uobičajeno je da se ona održava posljednji vikend u travnju, a cijeli tjedan koji prethodi Žabarskoj noći obilježen je ponudom specijaliteta od žaba u Lokvarskim restoranima. Ono sto je privlačno u toj noći je upravo ispreplitanje simbolike i stvarnosti, tradicije i suvremenosti. Okosnica vedrog raspoloženja je nadmetanje žaba u skoku u dalj. Sudionici natjecanja, vlasnici žaba koje se natječu, svojim ponašanjem i šalama izazivaju buran smijeh gostiju i ispunjavaju glavni dio programa, koji je spontan i uključuje sve prisutne. Ukupno se izvode tri skoka u serijama. Na skok žabu nije dozvoljeno poticati dodirom već samo glasom. Za plasman se računaju dva bolja skoka. Organizator nagrađuje tri vlasnika najbolje plasiranih žaba.

Gostoljubivi, okretni i raspoloženi domaćini pripreme tada svoje najbolje autohtone poslastice.

Prva takva noć okupila je oko dvije stotine posjetilaca, nastupilo je 13 natjecatelja sa svojim žapcima, bilo je to 1975. godine. Drugoj žabarskoj noći 1976.g. prisustvovalo je dvostruko više posjetitelja i 20 natjecatelja. U naredne dvije godine ova manifestacija poprima međunarodni karakter te sudjeluju gosti iz Italije, Francuske i Nizozemske, a broj posjetitelja raste do 650. Isto tako sve je više poduzeća koja se uključuju kroz sponzorstva kao i medijskih kuća koje prate ovu manifestaciju.

Organizira se čak i dječja Mala žabarska kako bi se očuvala tradicija i uključila najmlađe u ovu manifestaciju koja je jedinstvena u svijetu.

Na ovogodišnjoj Žabarskoj noći koja se održava u subotu, 29. travanja, sudjelovati će i predstavnici Varaždina sa svojim obrtima i zanatima.