U Varaždinu će od 12. do 18. lipnja biti održan Tjedan primijenjenih umjetnosti, kojeg prvi put u našem gradu organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, uz potporu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin i Turističke zajednice grada Varaždina.

Manifestacija je pokrenuta po uzoru na slične manifestacije u svijetu, sa željom da se rad primijenjenih umjetnika približi široj javnosti. Primijenjena umjetnost obuhvaća spoj dizajna i umjetničkih obrta a rezultat je uvijek individualan, ovisan o osobnosti umjetnika koji ga stvara.  U današnje vrijeme masovne proizvodnje, kada je očita sve veća potreba pojedinca za izražavanjem i isticanjem svoje osobnosti, upravo unikatni predmeti nastali u umjetničkim radionicama pružaju mogućnost kreiranja  osobnog prostora i isticanja vlastite individualnosti.

Tako će u Varaždinu, u sklopu Tjedna primijenjene umjetnosti, sedmero autora, članova ULUPUH-a i HDLU-a Varaždin otvoriti svoje ateljee i radne prostore te predstaviti svoj rad posjetiteljima koji će imati prilike i sudjelovati na radionicama. To su: Suzane Bernat (ilustracija), Snježana Pokos Vujec i Danijela Pičuljan (keramika), Lila Herceg (staklo), Živko Toplak (obrada metala) te Mateja Rusak i Ivana Stepan (izrada ručno šivanih i personalno dekoriranih knjiga).

Tjedan primijenjenih umjetnosti počinje u ponedjeljak, 12. lipnja kada će s početkom u 19 sati u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici biti otvorena izložba sudionika manifestacije i trajat će sve do 18. lipnja do kada će posjetitelji moći prisustvovati radionicama koje će umjetnici održavati u svojim ateljeima i radnim prostorima.

Katalog Tjedna primijenjenih umjetnosti možete prelistati ovdje.