Gastro

Hedonizam, karekterističan za vrijeme raskošnog baroka koje je obilježilo povijest grada, proširio je slavu varaždinskih specijaliteta sve do francuskog dvora. Tradicija vrhunskog kulinarstva, zasnovanog na tradicionalnim jelima i namimirnicama uzgojenim na eko domaćinstvima u okolici, i danas se njeguje u varaždinskim restoranima.  Tradicionalna varaždinska kuhinja doživjela je utjecaj Austrije i Mađarske, ali su  tijekom povijesnih migracija u nju unijete preinake i  novine koje su  ju obogatile. Klasična kuhinja varaždinskog kraja temelji se na nekoliko osnovnih sastojaka, od kojih se najčešće koristi žitno i kukuruzno brašno za pripremu čuvenih varaždinskih klipiča, mlinaca, štrukli i zlevanki.  Važnu ulogu u kuhinji ima i divljač čiji je uzgoj na ovim prostorima jedan od najstarijih u Europi.

U varaždinskim restoranima obavezno treba  kušati  Varaždinske mlince, Varaždinski klipič, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, domaće kolače od dizanog tijesta te razne savijače.

POSEBNOSTI VARAŽDINSKE GASTRONOMIJE


ANĐEOSKI OKUSI

Više

FAST FOOD NA VARAŽDINSKI

Više

HRVATSKA AUTOHTONA KUHINJA

Više

HRVATSKI ZLATNI KUHAR

Više

VITEŠKE VEČERE

Više

STOLJETNA GASTRO PRIČA

Više

SVI RESTORANI


This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X