Kreirajte svoj dan u Varaždinu

Varaždin posebnim čini njegova izuzetna spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre. Svoj jedinstveni urbani identitet Varaždin pokazuje ne samo raskošnom baroknom arhitekturom povijesne jezgre, već i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica. Povijesna jezgra pozornica je brojnih događanja tijekom godine. Za vidjeti, doživjeti i osjetiti Varaždin nikako nije dovoljan jedan dan, ali za ljubav na prvi pogled biti će dovoljan.

Uživajte u umjetničkim i arhitektonskim porukama prošlosti


Očuvana barokna urbana cjelina bogata je spomeničkom i umjetničkom baštinom, šetnja ulicama grada otkrit će vam brojne palače, vile, najstariju gradsku vijećnicu u Europi, upoznati vas sa cimerima koji su nekad označavali djelatnost pojedine trgovine ili bili zaštitni znak pojedinog obrtnika, ispričati legende.

Varaždin se gradio stoljećima i različiti stilski utjecaji, moda pojedinih povijesnih razdoblja, ali i želje investitora stvorile su zanimljiv i pomalo neobičan sklad flore i faune, mitskih životinja i neobičnih znakova na fasadama kuća i palača u povjesnoj jezgri. Zamijetite u svojoj šetnji taj fantastični varaždinski bestijarij. Pokušajte proniknuti u njegovo skriveno značenje ili pak samo uživajte u mašti graditelja.

Ako ste zaljubljenik u sakralnu umjetnost i arhitekturu, Varaždin vam otrkiva bogatstvo jedanaest crkava, tri samostana, katedralu, a kao dobar vodič na tom putu može Vam biti brošura Put anđela.

Varaždinske crkve zapravo su i najbolji početak tog po mnogo čemu jedinstvenog obilaska grada. Obilaska sa sjajem varaždinskog baroka. A glasnici tog baroka su anđeli.

Osim u crkvama ovo srednjeeuropsko, zavodljivo i razigrano povijesno razdoblje otkrivat ćete u šetnji starogradskom jezgrom na pročeljima i ulicama. Šarm grada koji stoljećima njeguje lijepo, uglađeno, produhovljeno, a opet veselo i zabavno, zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Štrossmajerovo šetalište (kompleks Starog grada), Šetalište Vatroslava Jagića, Park Ivana Pavla II, Park za mlade i nezaobilazno Varaždinsko groblje kao izvanredan primjer parkovne arhitekture, neka budu vaš zeleni intermezzo šetnje gradom.

U svom razgledu učinite predah i uživajte u gastronomskim delicijama Varaždina na nekom od gradskih trgova uz varaždinski klipič ili tortu Grofica Marica (Kavana Grofica Marica) ili neku drugu od varaždinskih slastica, dok vas restorani očekuju s brojnim autohtonim jelima i pozivaju da si priuštite jednu pravu varaždinsku gozbu.

Iskušajte svoju spretnost i kreativnost


posjetite Trg tradicijskih obrta, nasuprot Uršulinske crkve – u tom varaždinskom kutku osjetite duh tradicije grada i upoznajte neke od vještina stvaralaštva: kod klobučara ušminkajte vlastiti ili kupite novi šešir. Tkalja će vam pokazati kako od konca nastaje platno, a od platna različiti uporabni predmeti. Medičar će vaš dan učiniti još slađim, a svojim umjetničkim i kulturnim vrijednostima pažnju će vam sigurno privući i ostali brojni predmeti rukotvorina.

Varaždinsku svakodnevnicu najbolje ćete upoznati posjetite li Gradsku tržnicu, poznatiju kao Varaždinski plac ili pak, zavirite li u intimu varaždinskih dvorišta i osluhnete njihovu priču. Ako ste za svoj dan u Varaždinu odabrali subotu onda se u 11.00 sati nađite na Korzu te ispred Gradske vijećnice prisustvujte ceremonijalu izmjene Gradske straže – Purgara. Povijesna postrojba Grada Varaždina – Varaždinska građanska garda dobila je 23. ožujka 2017. godine rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturnog dobra. Dobivenim rješenjem Varaždinska građanska garda, popularni “Purgari” ušla je na listu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo. Varaždinska građanska garda je ujedno i prva kulturna baština sa zaštitom iz grada Varaždina.

Ovisno o interesima, razgled grada upotpunite


razgledom muzejskog postava u Starom gradu – kulturno povijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin čuva značajne povijesne dokumente, vrijedne zbirke cehova, oružja, kamenih spomenika, stakla, keramike, satova dok šetnja kroz dvadesetak soba uređenih u različitim stilovima prošlih razdoblja vraća duh prošlih stoljeća i upoznaje s načinom ondašnjeg življenja

i/ili

posjetom Entomološkoj zbirci Svijet kukaca – jedinstvena europska izložba u palači Herzer koja posjetitelju otkriva čudesan djelić prirode

i/ili

posjetom Muzeju anđela – nakon gotovo tri desetljeća slikanja karakterističnog motiva anđela u baroknom ozračju i umjetničkog rada pod geslom Varaždin-grad u kojem anđeli spavaju, slikar Željko Prstec u svom je rodnom gradu uredio dom za vlastita, ali i djela drugih umjetnika na temu duhovnog i anđeoskog svijeta. Anđele ovog umjetnika susreli ste zasigurno i u šetnji gradom, a ako vam je slučajno promaklo, zaustavite se uz Franjevačku crkvu i zavirite što rade oni u „Anđelinjaku”.

Kako bi svoj dan u Varaždinu uredili onako, baš po svom guštu, pogledajte aktualna kulturno zabavna događanja.

Povijesna gradska jezgra od proljeća do zime otvorena je pozornica za brojne glazbenike, glumce, performere i likovne umjetnike koji vas pozivaju da postanete dijelom ovog grada:

8. tjedan smijeha, 10.-19.3.2017., www.kerekesh-teatar.hr
Dani okusa varaždinskog kraja, 17.-30.4.2017., www.turizam-vzz.hr
8.VAFI – 30.5.-4.6.2017., www.vafi.hr
MOP Špancirfest Festival multimedije – 4.-13.5.2017., www.mop-fest.com
Gourmet Varaždin, svibanj 2017., www.varazdinskiplac.hr
16. Dani performansa – 8.-11.6.2017., www.gcv.hr
Festival varaždinskih dvorišta, 1.7.2017., www.tourism-varazdin.hr
Ljeto u Varaždinu – 22.6.-1.8.2017., www.koncertni-ured.com.hr
Folkofonija – 7.-9.7.2017., www.ctk-varazdin.hr
19. Špancirfest – 18.-27.8.2017., www.spancirfest.com
Ceramica Multiplex 2017, www.kerameikon.com
Trash Film Festival – 6.-9.9.2017., www.trash.hr
Croatia Junior & Cadet Open, ITTF Premium Junior Circuit – 13.-17.9.2017., www.stk-varazdin.hr
Festival letećih gitara, listopad 2017., www.flying-guitars-festival.com
Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“ – 13.-15.10.2017., www.vall042.com
Varaždinske barokne večeri – 22.9.-5.10.2017., www.vbv.hr
Kliker festival Varaždin – 9.-15.10.2017., www.klikerplatform.com
Drava Forester, Međunarodni Golf Disc Turnir – 2.-.2.11.2017., www.dravaforester.com
Advent u Varaždinu – prosinac 2017., www.tourism-varazdin.hr
Međunarodna novogodišnja utrka – 31.12.2017., www.ak-sloboda.hr

Za stručnije i sadržajnije upoznavanje Varaždina, otkrivanje njegovih brojnih lica, uz još više priča i legendi, na raspolaganju vam stoje licencirani vodiči grada Varaždina.

A sve ostale mogućnosti, detalje i informacije potražite u Turističkom uredu grada Varaždina.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X