Kreirajte svoj dan u Varaždinu

Varaždin posebnim čini njegova izuzetna spomenička i umjetnička baština s očuvanom i raskošnom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre. Svoj jedinstveni urbani identitet Varaždin pokazuje ne samo raskošnom baroknom arhitekturom povijesne jezgre, već i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica. Povijesna jezgra pozornica je brojnih događanja tijekom godine. Za vidjeti, doživjeti i osjetiti Varaždin nikako nije dovoljan jedan dan, ali za ljubav na prvi pogled biti će dovoljan.

Uživajte u umjetničkim i arhitektonskim porukama prošlosti


Očuvana barokna urbana cjelina bogata je spomeničkom i umjetničkom baštinom, šetnja ulicama grada otkrit će vam brojne palače, vile, najstariju gradsku vijećnicu u Europi, upoznati vas sa cimerima koji su nekad označavali djelatnost pojedine trgovine ili bili zaštitni znak pojedinog obrtnika, ispričati legende.

Varaždin se gradio stoljećima i različiti stilski utjecaji, moda pojedinih povijesnih razdoblja, ali i želje investitora stvorile su zanimljiv i pomalo neobičan sklad flore i faune, mitskih životinja i neobičnih znakova na fasadama kuća i palača u povjesnoj jezgri. Zamijetite u svojoj šetnji taj fantastični varaždinski bestijarij. Pokušajte proniknuti u njegovo skriveno značenje ili pak samo uživajte u mašti graditelja.

Ako ste zaljubljenik u sakralnu umjetnost i arhitekturu, Varaždin vam otrkiva bogatstvo jedanaest crkava, tri samostana, katedralu, a kao dobar vodič na tom putu može Vam biti brošura Put anđela.

Varaždinske crkve zapravo su i najbolji početak tog po mnogo čemu jedinstvenog obilaska grada. Obilaska sa sjajem varaždinskog baroka. A glasnici tog baroka su anđeli.

Osim u crkvama ovo srednjeeuropsko, zavodljivo i razigrano povijesno razdoblje otkrivat ćete u šetnji starogradskom jezgrom na pročeljima i ulicama. Šarm grada koji stoljećima njeguje lijepo, uglađeno, produhovljeno, a opet veselo i zabavno, zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Štrossmajerovo šetalište (kompleks Starog grada), Šetalište Vatroslava Jagića, Park Ivana Pavla II, Park za mlade i nezaobilazno Varaždinsko groblje kao izvanredan primjer parkovne arhitekture, neka budu vaš zeleni intermezzo šetnje gradom.

U svom razgledu učinite predah i uživajte u gastronomskim delicijama Varaždina na nekom od gradskih trgova uz varaždinski klipič ili tortu Grofica Marica (Kavana Grofica Marica) ili neku drugu od varaždinskih slastica, dok vas restorani očekuju s brojnim autohtonim jelima i pozivaju da si priuštite jednu pravu varaždinsku gozbu.

Iskušajte svoju spretnost i kreativnost


posjetite Trg tradicijskih obrta, nasuprot Uršulinske crkve – u tom varaždinskom kutku osjetite duh tradicije grada i upoznajte neke od vještina stvaralaštva: kod klobučara ušminkajte vlastiti ili kupite novi šešir. Tkalja će vam pokazati kako od konca nastaje platno, a od platna različiti uporabni predmeti. Medičar će vaš dan učiniti još slađim, a svojim umjetničkim i kulturnim vrijednostima pažnju će vam sigurno privući i ostali brojni predmeti rukotvorina.

Varaždinsku svakodnevnicu najbolje ćete upoznati posjetite li Gradsku tržnicu, poznatiju kao Varaždinski plac ili pak, zavirite li u intimu varaždinskih dvorišta i osluhnete njihovu priču. Ako ste za svoj dan u Varaždinu odabrali subotu onda se u 11.00 sati nađite na Korzu te ispred Gradske vijećnice prisustvujte ceremonijalu izmjene Gradske straže – Purgara. Povijesna postrojba Grada Varaždina – Varaždinska građanska garda dobila je 23. ožujka 2017. godine rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturnog dobra. Dobivenim rješenjem Varaždinska građanska garda, popularni “Purgari” ušla je na listu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo. Varaždinska građanska garda je ujedno i prva kulturna baština sa zaštitom iz grada Varaždina.

Ovisno o interesima, razgled grada upotpunite


razgledom muzejskog postava u Starom gradu – kulturno povijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin čuva značajne povijesne dokumente, vrijedne zbirke cehova, oružja, kamenih spomenika, stakla, keramike, satova dok šetnja kroz dvadesetak soba uređenih u različitim stilovima prošlih razdoblja vraća duh prošlih stoljeća i upoznaje s načinom ondašnjeg življenja

i/ili

posjetom Entomološkoj zbirci Svijet kukaca – jedinstvena europska izložba u palači Herzer koja posjetitelju otkriva čudesan djelić prirode

i/ili

posjetom Muzeju anđela – nakon gotovo tri desetljeća slikanja karakterističnog motiva anđela u baroknom ozračju i umjetničkog rada pod geslom Varaždin-grad u kojem anđeli spavaju, slikar Željko Prstec u svom je rodnom gradu uredio dom za vlastita, ali i djela drugih umjetnika na temu duhovnog i anđeoskog svijeta. Anđele ovog umjetnika susreli ste zasigurno i u šetnji gradom, a ako vam je slučajno promaklo, zaustavite se uz Franjevačku crkvu i zavirite što rade oni u „Anđelinjaku”.

Kako bi svoj dan u Varaždinu uredili onako, baš po svom guštu, pogledajte aktualna kulturno zabavna događanja.

Povijesna gradska jezgra od proljeća do zime otvorena je pozornica za brojne glazbenike, glumce, performere i likovne umjetnike koji vas pozivaju da postanete dijelom ovog grada:

8. tjedan smijeha,                              23.2.-4.3.                      www.kerekesh-teatar.hr
Obrtnički ulični sajam                       travanj                         www.uhov.hr
Dani okusa varaždinskog kraja        travanj                         www.turizam-vzz.hr
7. MOP Špancirfest festival              17.-19.5.                        www.mop-fest.com
multimedije
Dravantura                                          18.-20.5.                        facebook
9. Vafi                                                  29.5.-3.6.                       www.vafi.hr
Gourmet Varaždin                             svibanj                          www.tourism-varazdin.hr
17. Dani performansa                       7.-10.6.                          www.gcv.hr
Tjedan primijenjenih                       11.-17.6.                          facebook
umjetnosti
Festival varaždinskih dvorišta           7.7.                             www.tourism-varazdin.hr
Drava Jump                                       14. i 15.7.                       facebook
CIAV 2018.                                        21.i 22.7.                        www.airshow -varazdin.com
Ljeto u Varaždinu                         srpanj/kolovoz                www.koncertni-ured.com.hr
Folkofonija                                          kolovoz                         www.ctk-varazdin.hr
20. Špancirfest                                 17.-26.8.                         www.tourism-varazdin.hr
Međunarodni baseball turnir     kolovoz/rujan
“Vindi Iso Sport”
Trash Film Festival                           rujan                            www.trash.hr
Međunarodni ITTF turnir               rujan                            www.stk-varazdin.hr
Varaždinski polumaraton                rujan                            www.marathon95.hr
23. međunarodna izložba             20.-23.9                         facebook
cvijeća
Varaždinske barokne večeri         21.9.-3.10.                    www.vbv.hr
Kliker festival Varaždin                  1.-7.10.                         www.klikerplatform.com
Festival letećih gitara                     listopad                        www.turizam-vzz.hr
Međunarodni sajam
“Lov, ribolov, priroda, turizam”  12.-14.10.                      www.vall042.com
Drava Forester međunarodni        1.-4.11.                         www.dravaforester.com
Advent u Varaždinu                        prosinac                       www.tourism-varazdin.hr
Međunarodni karate turnir           prosinac                       www.karatevarazdin.hr
“Kup sv. Nikole”
Međunarodna novogodišnja          31.12.                            www.ak-sloboda.hr
utrka

Za stručnije i sadržajnije upoznavanje Varaždina, otkrivanje njegovih brojnih lica, uz još više priča i legendi, na raspolaganju vam stoje licencirani vodiči grada Varaždina.

A sve ostale mogućnosti, detalje i informacije potražite u Turističkom uredu grada Varaždina.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

X